Objavljeno: 01.08.2017 u 17:35 | Vijesti | Komentara:

METEOROLOZI IZNENAĐENI: Najnovije mape pokazuju šta Balkan čeka!

Slika govori vise od 1000 riječi!! - piše uvodu svoje prognoze prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, a i on, kao i drugi meteorolozi, najavljuje da bi talas vrućine koji je pogodio jugoistok Starog kontinenta mogao potrajati mnogo duže nego što se u prvi mah očekivalo!?

meteo-balkan

Evo šta piše u prognozi:

- Suptropska zračna masa sa sjevera Afrike, pružit ce nam vrući vatreni poljubac iducih desetak dana. Hladnije vrijeme bit će uglavnom u potezu od Portugala, preko zapada Francuske i Velike Britanije, Skandinavskih zemalja do Rusije.

Ne zaboravite, Grenland, Island, Skandinavija i veliki dio Euroazije trebali bi imati jedno od hladnijih ljeta u zadnjih desetak godina.

Servis Severe Weather Europe objavio je kako se val vrućine koji je stigao na područje istočne i jugoistočne Europe, stabilizirao te u pojedine dijelove regije, uključujući Hrvatsku, donosi temperature koje bi se mogle penjati iznad 40 °C. Prema njihovoj najnovijoj prognozi, ovaj opasni val vrućine mogao bi trajati i više od deset dana.

Vrućine koje će nas pogoditi, vratit će nas u neka daleka stara ljeta iz 1928., 1933., 1936., 1946., 1951., i 1969. godine.

Međutim, ponovno neki stari apsolutni maksimumi temperatura neće biti ugroženi, iako će biti lokalnih situacija, u kojima se mogu ponegdje ugroziti stari temperaturni apsolutni maksimumi.

…Realni ljudi će reci događalo se i ranije. Za to postoji pisana i brojčana arhiva podataka, koja se koristi i objavljuje da se dokaže da su se i prije slični scenariji događali.

Upozorenja i objave ste već mogli pročitati proteklih sedam dana.

Sada se prepustimo vatrenom poljupcu sjevernoafričke suptropske zračne mase, uz nadu da će manje biti vatre u odnosu na vrućine.

Ugodan vam ovaj vrući ljetni dan – zaključuje prof. Zoran Zadro.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: