Objavljeno: 13.12.2017 u 12:38 | Crna Hronika, Svijet, Vijesti | Komentara:

Majka umrla jer su doktori rekli da je premlada za rak crijeva (FOTO, VIDEO)

Mlada majka iz Australije je izgubila život zato jer ju doktori nisu poslali na potrebne pretrage, već su samoinicijativno, bez provjere, joj dijagnosticirali dvije različite relativno bezopasne dijagnoze…

kathy-narrier

Životna misija Kathy Narrier iz Australije je upozoriti mlade ljude na rizik od raka jetre i crijeva, od kojeg je u rujnu ove godine preminula njezina kćer.

Prije dvije godine je Nicole Yarran, iz zapadne Australije, prvi put osjetila malaksalost i slabost, koji su se nastavili idućih par mjeseci. ostali simptomi su uključivali gubitak težine, osjećaj napuhanosti, zatvora te krv u stolici.

- Otišla je na pregled kod svojeg doktora koji joj je rekao da je ‘premlada kako bi bolovala od raka crijeva’ te joj postavio dijagnozu sindrom iritabilnog crijeva – ispričala je Narrier portalu Unilad.

Nakon prve dijagnoze, Nicole se i dalje loše osjećala i posjetila je drugog doktora tražeći potvrdu dijagnoze.

- Mišljenje doktorice je bilo da Nicole ima celijakiju, ponovo bez ikakvih krvnih pretraga ili ultrazvuka – nastavlja Narrier.

Nicole je tada imala samo 32 godine i dalje se osjećala loše, a uskoro je i zatrudnjela s trećom kćeri, Alavi. Na rutinskom ultrazvuku ginekologinja je otkrila tumore, odnosno “osam izraslina veličine golf loptica” na jetri.

Na Badnjak 2015. godine Nicole su dijagnosticirali metastazirani rak debelog crijeva, a tri dana kasnije je počela primati lijekove.

- Da su doktori samo poslušali što govori i zatražili pregled stolice ili kompletnu krvnu sliku, barem bi saznali za rak ranije, budući da je otkriven slučajno zahvaljujući rutinskom pregledu na koji moraju ići sve trudnice. Ovako je trudnoća doslovno hranila tumore – objašnjava Narrier.

- Tijekom cijelog liječenja Nicole je bila pravi borac, ljutila bi se kad bi vidjela suze na nama, a tek u završnoj fazi smo shvatili da nam vrijeme s njom istječe – kroz suze priča Narrier.

U rujnu 2017., dvije godine nakon što je postavljena točna dijagnoza, Nicole je umrla. Njezina posljednja želja je bila da se osvijesti ovaj problem neprepoznavanja raka kod mladih ljudi i njezina majka se trudi tu njezinu želju ostvariti.

Kroz intervjue i obraćanja javnosti želi upozoriti doktore da slušaju svoje pacijente i da uzmu u obzir to što im govore, jer često čovjek koji od nečeg boluje ima dobru ideju što je u pitanju, a to može spriječiti razvoj bolesti, i u konačnici, smrt mlade osobe.

- Tražim pomoć kako bih podijelila Nicoleinu priču i spriječila mlade ljude od odustajanja. Uvijek trebaju tražiti druge pretrage i druga mišljenja ako osjećaju da nešto nije u redu. Borite se za drugo mišljenje, ponovna testiranja, jer doslovno možete izgubiti život, a nijedna obitelj ne bi trebala patiti nakon gubitka mladog života – zaključila je Narrier.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: