Objavljeno: 05.07.2017 u 20:57 | Regija, Vijesti | Komentara:

Jednog muškarca jutros je UBILA STRUJA dok se tuširao. Evo koje SMRTONOSNE ZAMKE prijete i u vašem domu!

Uvijek nas uznemire naslovi u novinama da je neko nesrećno nastradao zbog loših instalacija, fena za kosu ili bojlera, ali često nismo dovoljno oprezni sa kućnim aparatima i rizikujemo da se slična tragedija desi i nama.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Evo koji kućni aparati su najrizičniji.

Jutros se u novinama pojavila vijest da je nesrećni B.J. (45) iz Mezgraje nastradao sinoć od strujnog udara dok se tuširao u kupatilu svoje kuće.

Ovo je nažalost samo jedan u nizu tragičnih slučajeva koji su uglavnom, kako kaže elektičar Velibor Stanković iz Beograda, izazvani nepažnjom ljudi.

Ipak, glavnu opasnost predstavljaju stare instalacije gdje je uzemljenje loše.

- Ako se desi da pregori grijač u bojleru i tako istopi sve okolo, ostaje samo žica koja grije vodu. Kod starih instalacija, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da iskoči i tada je jedini provodnik struje čovjek koji je u kadi – kaže Velibor i ističe da osim strujnog udara može doći i do eksplozije.

On ističe da bojler obavezno treba isključivati prilikom tuširanja, što oko 50 odsto ljudi u Srbiji ne radi.

PAZITE GDJE OSTAVLJATE FEN

Pored bojlera, fen za kosu takođe može da predstavlja veliku opasnost.

Kako savjetuje naš električar, fen ne smijete da koristite u blizini lavaboa, kade, tuš kabine i drugih vlažnih površina.

Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smiju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

PUNJAČ ZA TELEFON NE SMIJETE OSTAVLJATI U UTIČNICI

Ovo je opasna navika koju u današnje vrijeme ima ogroman broj ljudi.

- Značajan broj požara u kući može da izazove i punjač za telefon koji je ostavljen u struji. Uslijed neispravnih instalacija, oštećenog punjača ili baterije, može doći do kratkog spoja i zato obavezno izvadite punjač iz utičnice prije nego što izađete iz kuće – upozorava Velibor.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: