Objavljeno: 12.07.2013 u 11:16 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Izrael uhapsio petogodišnjeg Palestinca zbog bacanja kamena

Izraelska vojska protivzakonito uhapsila petogodišnjeg Palestinca koji je bacio kamen na izraelski automobil na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska organizacija za ljudska prava optužila je u četvrtak vojsku da je protivzakonito uhapsila petogodišnjeg Palestinca koji je bacio kamen na izraelski automobil u gradu Hebron, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Video snimak incidenta koju je napravila organizacija B’Tselem prikazuje dječaka starog pet godina i devet mjeseci dok na ulici u Hebronu plače okružen naoružanim vojnicima i zatim u pratnji starijeg Palestinca ulazi u vojno vozilo.

Snimak koji su prikazali izraelski mediji vjerojatno će pojačati trzavice na Zapadnoj obali, gdje vojska čuva židovske doseljenike, dok su Palestinaci, koji imaju ograničenu samoupravu, frustrirani jer ne mogu izboriti državnost, javlja Hina.

Organizacija B’Tselem navela je na svojoj internetskoj stranici da su vojnici u utorak dječaka odveli kući, a zatim s njegovim ocem u vojnu bazu.

Nakon toga vojnici su oca i sina predali palestinskoj policiji, koja ih je pustila nakon ispitivanja.

Nezakonito zadržavanje

Jedno vrijeme vojnici su dječakovog oca pred očima javnosti držali svezanih ruku i s povezom preko očiju.

Dječak je u kasnom televizijskom intervjuu priznao da je bacio kamen, objasnivši da je ciljao psa, ali je pogodio automobil.

B’Tselem tvrdi da je dječak uhapšen protuzakonito, jer djeca mlađa od 12 godina ne podliježu krivičnoj odgovornosti.

“Snage sigurnosti ne smiju hapsiti djecu mlađu od te dobi, čak ni u slučaju kad se sumnja da su počinila krivičeno djelo, pa vlasti u takvim situacijama zakon trebaju provoditi na druge načine”, rekla je direktorica organizacije za ljudska prava Jessica Montell.

Vojska je saopćila da je dječak bacanjem kamena ugrozio prolaznike, navodeći da je od januara do maja u sličnim incidentima na Zapadnoj obali ozlijeđeno više od 150 Izraelaca.

“Vojnici su intervenirali na mjestu događaja i maloljetnik je bio u pratnji roditelja”, saopćila je vojska, tvrdeći da dijete nije bilo uhapšeno te da protiv njega nije podignuta optužnica.

Izvor: balkans.aljazeera.net

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: