Objavljeno: 26.07.2013 u 21:13 | Regija, Vijesti | Komentara:

Čobani zarade i do 700€ mjesečno

Pastiri mjesečno zarađuju više stotina evra, ali je malo onih koji žele pastirskim putem, izvještava Radio-televizija Srbije.

cobani-700-e

Na pašnjacima na jugu, u mjestu gde je prosječna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa. Vole da kažu – “od rabotu se samo grbavi”.

Među 780.000 zvanično nezaposlenih u Srbiji gotovo je nemoguće pronaći one koji bi zarađivali čuvajući ovce ili krave.

Pastiri zarađuju od 200 do 700 evra mjesečno, a uz platu imaju stan i hranu.

Pastir Rajko Dudić zarađuje 200 evra mjesečno, a obezbijeđeni su mu i stan i hrana.

“Treba znati ojagnjiti, nahraniti, napojiti, ne pustiti u štetu. Sve treba da poznaješ, svaku ovcu, svako jagnje čije je”, priča pastir Rajko.

Ima i onih koji za čobanski posao mjesečno zarade dvije prosječne plate. Tako Đorđe Jovanović za čuvanje krava dobije i do 80.000 dinara.

“Dobra je plata, nije da nije dobra, 600 dinara po kravi. Dobro je, samo je dosadno. Treba izdržati cio dan i po suncu i kiši i vjetru”, priča Đorđe.

Dejan Nikolić iz Krnješevaca kaže da je imao sreće i da je našao dobrog pastira koji je čovjek iz sela i koji je tu 10 godina.

“Ima nas 10 gazda koji istjerujemo krave. To nam je najbitnije da nam krave dođu site i nahranjene”, kaže Nikolić.

Na pašnjacima na jugu, u mjestu gdje je prosječna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa. Vole da kažu – “od rabotu se samo grbavi”.

“Niko neće da radi kao pastir. Ovamo kažu nema posla, a ovde neće niko da radi”, priča Olivera Cvetanović iz sela Crvena Jabuka kod Babušnice.

“Koga god pitaš da li hoće da čuva ovce, kaže ‘jesu to tvoje ovce, čuvaj ih ti’. Lakše mu je da sedi na ulici i pije pivo nego da čuva ovce”, kaže Predrag Babin.

Ne može svako da bude pastir. Mada za to nije potrebna diploma, ali jeste dobra volja i dva dobra psa pulina.

Izvor: Buka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: