Objavljeno: 21.05.2014 u 16:51 | BiH | Komentara:

U prodavnicama u Zavidovićima i Žepču preprodavali humanitarnu robu

pomoc_h_ilustracija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH danas su u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca.

U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je u magacinu privatne kuće uskladištena određena količina prehrambenih artikala i sredstava za higijenu i tekstila, s mogućom namjerom da se iskoristi u privatne svrhe, javlja Fena.

U toku kontrole inspektorima su se obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima.

O utvrđenim činjenicama inspektori Porezne uprave FBiH su obavijestili MUP Zeničko-dobojskog kantona zbog provjera i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Zloupotreba humanitarne pomoći

Prilikom kontrole iz svoje nadležnosti inspektori su u Zavidovićima u trgovinskoj radnji “Boss” zatekli robu bez porijekla (brašno i eurokrem) i u Žepču u trgovinskoj radnji “Kristina” (mineralnu vodu i brašno).

Zbog sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu, odnosno onemogućavanja da pojedinci zloupotrijebe katastrofalno stanje prouzrokovano poplavama u cilju osiguravanja lične koristi i bogaćenja izvršene su ukupno 22 kontrole, od čega je 14 kontrola izvršeno na području Zeničko-dobojskog Kantona i osam kontrola u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti na području ZDK izdata su četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Na području Kantona Sarajevo nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa zloupotrebom humanitarne pomoći.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: