Objavljeno: 14.05.2019 u 6:24 | BiH | Komentara:

Proglašeno vanredno stanje u Tesliću, prekinuta putna komunikacija prema Doboju

Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje u opštini Teslić zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj opština. Prekinuta je i sva putna komunikacija zbog vode, ali i zbog odrona.

teslic

Mještani su se cijeli dan pripremali i radili na zaštiti svojih domova, te dežurali uz rijeku Usoru strahujući da im se ne ponovi 2014. godina kada su im poplavljeni i domovi i poslovni objekti.

Putna komunikacija prema Doboju i Banjoj Luci je prekinuta kao i komunikacija na regionalnim i lokalnim putevima. Određena naselja su odsječena. Građani prijavljuju kako imaju prekide električne energije i vodosnabdijevanja.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva.

teslic2

Donesena je i odluka da se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama na području ove opštine.

Pripadnici opštinske civilne zaštite su na terenu i trude se da učine puteve prohodnim. Služba za civilnu zaštitu, Javna preduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti. Osigurano je 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavlјane po pozivu na ugrožena mjesta.

“Prema saopćenju iz gradskog vodovoda, proizvodnja vode je otežana, a građani će zbog mogućih isklјučenja biti blagovremeno obaviješteni. Također, moguće se redukcije u napajanju električnom energijom zbog kvarova na dalekovodima”, kazao je načelnik Miličević.

Prema prognozama hidrometeoroloških zavoda obilnije padavine nas očekuju i u naredna dva dana pa se građani pozivaju na oprez.

Izvor: klix

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: