Objavljeno: 10.02.2014 u 9:54 | BiH | Komentara:

Ispovijest demonstranta iz Tuzle: ‘Mislio sam da ništa ne kažem, ali …’

Naše kolege sa tuzla.danas.info portala su objavili pismo tuzlaka (demostranta), koji na svoj način prikazuje osvrt na prošlosedmične demonstracije u Tuzli!

Bio sam na „mirnim protestima“, baš mirnim jer ja nisam gađao kamenicama policajce. Gledao sam te ljude svaki dan su tu ispred nas, isti svaki put … a mi smo dolazili i odlazili, pitao se šta li baš oni misle, o nama koji ih psujemo i gađamo sa takvim žarom, takvom željom da ih ubijemo tim kamenom, a oni ništa stoje i nijemo čekaju svaki naš kamen. Bili su dostojanstveni i puno više civilizovaniji od nas. Među njima vidjeo sam i svoje saborce koji su se borili i izborili za ovu zemlju.

Zato želim da kažem sram vas bilo svi oni koji ste kamenjem gađali te ljude, oni vam nisu krivi ni za Aidu, Polihem, Konjuh … ni ostale privatizacije, stačaje, niti što su plate političara, sudija, tužilaca po nekoliko hiljada KM, ni za njihova skupa službena auta koja koriste dvadeset četiri sata dnevno, što našim novcem obilaze svjetske destinacije, baš nizašto od toga oni nam nisu krivi. Krivi su bili samo što su stojali i pokušavali da zaštite našu imovinu od nas samih. Znam da mnogima se neće ovo svidjeti što sam napisao, ali to je tako. Zar nismo mogli da dogovorimo sa tom istom policijom da određenom broju nas dozvoli da uđemo u zgradu i ne dozvolimo ulazak „vladarima“ do njihovih ostavki.?! Mogli smo, samo nismo htjeli.

Sad svi kažemo tukla nas policija … tukli smo i mi njih to ne govorimo. Ja sam svoje dijete poslao kući jer nije mu mjesto da sa trinaest godina stoji i sluša psovke, udiše dim zapaljenih guma, kontejnera. Mnogi od nas su vidjeli onog srednjoškolca sa rusakom na leđima, što je bez ikakvih problema prošao pored onog kordona policajaca jer su u njemu vidjeli samo dječaka, a on ih je zatim počeo gađat kamenjem, a mi smo mu aplaudirali.

Koliko je te naše nevine djece kod sebe imalo patrone i sprejeve suzavca, pa dajte bili su među nama. Onaj drugi dan protesta kada sam došao kući pitao me sin zašto mi razbijamo prozore i gađamo policiju, zašto jednostavno ne opkolimo zgradu i čekamo ostavke … pošao sam da mu dam odgovor ali sam tada shvatio da nemam nikakav razuman.

Nemojte sad pomisliti da ja pravdam policajce … koliko su krivi oni i mi smo. Ima i njih svakavih, ali ovih dana pokazali su više dostojanstva od nas, to kažem zato što sam pročitao na netu šta se smatra napadom na imovinu i život i koje su im ovlasti zakonom propisane. Zato … ipak je to naša policija. Razamislite dragi sugrađani malo.

Pitao bi onog gospodina što je zapalio zastavu kantona da li je u svom životu pročitao nešto više od RTV programa, jer da jeste znao bi da zastava okrenuta naopako znači poziv u pomoć, i da je zastave okrenuo naopako tim činom bio bi civilizovana osoba, a ovako je samo običan huligan.

Poštovani građani Tuzle, Sarajeva, Mostara, Zenice i ostalih gradova, opština pitam Vas i sebe ko je i zašto zapalio naše matične urede, našu istoriju u arhivu Bosne i Hercegovine, zar je to vezano za vlast, vladu, da li smo to mi protestovali protiv ove tiranije vlade ili sebe i svoje istorije !!!!! Mi radnici nismo, jesu li naša djeca ili …

Gospodine Širanoviću vama svaka čast što ste „prodrmali„ narod Federacije BiH, što ste nama radnicima pomogli da pokažemo vlastodršcima svoju ozbiljnost, ali ako imate imalo srama stidite se … izvinite se javno građanima Tuzle što ste dozvolili vašim huliganima da učine ovo od našeg grada. Kažem vama i svim ostalim građanima bio sam na protestima među vama i znam šta ste uradili. Zar nije bilo civilizovanije da smo ušli u zgradu vlade i ostali u njoj, a ne palili i pljačkali … sram da nas bude. Sad svi mi kažemo „revolt, ljutnja“, a da li je? Svi se ograđujemo od ovih što su palili, pljačkali, rušili. Bili su među nama da smo htjeli mogli smo ih spriječiti. Ali izgleda da nismo bili dovoljno razumni i voljni da od njih zaštitimo sebe.

Jest da ono pljačkaju i nas godinama, a zar smo i mi isti kao i oni!? Pa zašto protestujemo?

Znam, da mnogi koji su bili na protestima znaju kao i ja šta se dešavalo u našim „redovima“ i samo zato neka nas bude sram, nas što smo mirno protestovali i za sebe i za ove huligane što su uništavali i pljačkali našu imovinu, a mi nijemo stojali. Njih sramota nije. Gospodinu Čauševiću i svim ostalim članovima vlade i vlada čestitam na uspješnoj strategiji u zavađanju i ugnjetavanju naroda, a posebno se zahvaljujem što nas je „primio i razgovarao“ sa nama (postavio policiju ispred sebe), i što je konačno shvatio naše zahtjeve, mada malo kasno, al eto zavisi koje se vino pije – pa mahmurluk drži i po tri dana. Vlade su pale, nemojte samo da sutra jedni na druge bacamo kamenice, jer kakvi smo sve je moguće.

Izvor: tuzla.danas.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: