Objavljeno: 05.10.2014 u 8:00 | Auto & Moto, Video | Komentara:

Video: Prevario kompjuter Mercedesa uz pomoć limenke

Današnji automobili se mogu pohvaliti brdom tehnike i napredim funkcijama, tonom opcija i ko zna kakvim kompjuterima. Ali ništa ne može da pobjedi čovjekovu maštu i snalažljivost što pokazuje i ovaj primjer.

Kao i gotov svaka novija S klasa Mercedesa i ovaj najnovija je opremljena na takav način da vam maksimalno olakša vožnju i poveća uživanje. Tu su masažeri u sjedištu i “magični” sistem kontrole vješanja. Ali jedna od karakteristika koja se tiče bezbjednosti u vožnji jeste i sistem koji pomaže Mercedesu da ostane u svojoj traci.

Zahvaljujući velikom broju senzora, koji imaju kratki, srednji i dugački domete, u saradnji sa video kamerom koja se nalazi iza “šoferke” Mercedes S klase može da kontroliše automobil tako da je stalno na sredini svoje trake čak i pri blagim krivinama.

Ovaj sistem koji nosi naziv “Steering Assist” je, da bi dobio dozvolu za instaliranje u većini država, morao da doda i dodatne senzore na volanu koji detektruju da vozač u svakom trenutku drži barem jednu ruku na upravljaču. Ukoliko primjeti da vozač ne drži volan ovaj sistem prestaje sa radom.

Jedan njemački vlasnik Mercedesa S 500 je vrlo lako shvatio da je ovaj sistem zapravo baziran na tome da osjeti težinu na volanu. On je zato odlučio da prevari sistem uz pomoć konzerve soka. On je limenku zalijepio za volan koji ju je prepoznao kao šaku vozača i nastavio da vozi sam uz pomoć pomenutog sistema.

Izvor: autoportal.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: