Objavljeno: 24.05.2018 u 19:06 | Lifestyle, Video, Zdravlje | Komentara:

UPOZORENJE ZA SVE: Širi se smrtonosna kožna bolest, a prenosi se sa životinja na čovjeka!

Kožna zarazna bolest ‘Cutaneous leishmaniasis’, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, približava se i Balkanu.

misteriozna-bolest (1)

Ova bolest, čiji su glavni prenositelji psi, a zatim muve i krpelji, i koja na obolelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema riječima epidemiologa diagnostifikovana u Makedoniji i Crnoj Gori.

“Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, pre svega, preko pasa. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboleli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna”, kaže prof. dr Tiodorović.

misteriozna-bolest (2)

Mogu je preneti i krpelji, ali glavni put prenošenja je s pasa na ljude. Ne prenosi s čoveka na čoveka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije.

Izvor: dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: