Objavljeno: 25.01.2018 u 21:52 | Slike, Video, Zanimljivosti | Komentara:

REZERVIRAJTE TERMIN: 31. januara na nebu će se pojaviti plavi krvavi Supermjesec i prizor će biti spektakularan

Uskoro bi se na nebu po drugi put u jednom kalendarskom mjesecu trebao pojaviti puni Mjesec, i to posebno blizu Zemlji. Kako bi stvar bila još zanimljivija, istovremeno će se događati i pomrčina Mjeseca.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vjerojatno ste čuli za supermjesece i krvave mjesece, a možda i plave mjesece, a 31. januara moći ćete uživati u sva tri odjednom, piše Fox News.

Rijetka kombinacija

Supermjesec je pojava kada je puni Mjesec bliže Zemlji i sjajniji nego što je to uobičajeno. Krvavi Mjesec naziv je za fenomen kada Mjesec postane crvenkaste boje dok prolazi kroz Zemljinu sjenu tijekom lunarne eklipse. Plavi Mjesec pak nema veze s bojom, već označava kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put pojavi puni Mjesec. Posljednji krvavi Mjesec dogodio se prije gotovo dvije godine, dok je posljednji plavi Mjesec bio vidljiv u Europi još 1. decembra 1982.

Za razliku od pomrčine Sunca, kada promatrači često moraju prijeći dalek put ako žele u potpunosti uživati u prizoru, pomrčinu Mjeseca možete promatrati s vlastiotog prozora. Prolaz Mjeseca kroz Zemljinu sjenu jednako je vidljiv sa svih mjesta unutar određene polutke gdje je Mjesec iznad lokalnog obzora. Početak Mjesečeve pomčine počinje simultano za svakog gledatelja, te isto tako i završava, što je još jedna razlika u odnosu na pomrčinu Sunca, piše Space.

Mjesečevu se pomčinu može bez problema promatrati golim okom, ali pomaže imati dalekozor, dok je preporučljivo koristiti i maleni teleskop. Sama pomrčina trajati će oko sat i 45 minuta.

Foto: NASA

Foto: NASA

Znanstvene koristi od promatranja

Za mnoge među nama pomrčina Mjeseca predstavlja prirodan spektakl, ali brojna pažljiva promatranja temelje se na znanstvenom interesu. Na primjer, možemo pokušati dobiti dobru indikaciju veličine Zemljine sjene mjereći vrijeme od kada po prvi put dotakne mjesečev disk pa do kada se i posljednji dio sjene makne s diska.

Druga metoda je mjerenje vremena kada određeni krateri završe pod Zemljinom sjenom. Koristeći standardni popis mjesečevih kratera, može se pažljivo izmjeriti točno vrijeme kada neki krater uđe pod, te napusti sjenu. Dobiveni se podaci mogu koristiti da bi se procijenilo povećanje zemljine atmosfere zbog prašine i vulkanskog pepela u zraku.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: