Objavljeno: 03.02.2018 u 15:14 | Film, Showtime, TV, Video | Komentara:

Prije tačno 37 godina emitovana prva epizoda legendarne jugoslovenske serije

Prije tačno 37 godina, u zimu 1981., na Televiziji Zagreb počela se emitirati serija Jelenko. Serija se emitirala svake nedjelje, a u 13 epizoda cijela bivša Juga pratila je avanture djece iz ličkih sela koja su u šumi pronašla lane čiju je mamu ubio lovokradica.

jelenko

Za one koji se ne sjećaju, ekipa djece bila je podijeljena u dvije grupe – Goričane i Vrhovčane. Goričane je predvodio dječak Pero, dok je Vrhovčane predvodio Ivo. Goričani su lane, Jelenka, sakrili u napuštenu šumsku kolibu, odakle ga je ukrao Ivo i odnio kući, piše Index.

Mnogi od nas pamte scene kada Ivin otac sprema zaklati lane, te ga dječak pušta u slobodu i zbog toga popije ozbiljne batine.

Nezaboravne su scene bajkovite snježne idile u Lici kada se djevojčica Marica izgubi u snijegu tražeći Jelenka koji se u nevinoj dječjoj fikciji pretvorio u predivnog bijelog jelena.

HRT je u nekoliko navrata reprizirao seriju Jelenko, a oni nostalgični među nama gledali su je s istim žarom kao prvi put, prije 37 godina. Malo je poznato da je muziku za seriju radio legendarni Arsen Dedić, a djeca koja su glumila u seriji prvi su se put u životu susrela s kamerom.

Danas je idealan dan da pogledate barem jednu epizodu.

Izvor: fokus.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: