Objavljeno: 09.11.2017 u 13:30 | Film, Showtime, Slike, TV, Video | Komentara:

LJUBAVNA PRIČA NAJPOZNATIJE FILMSKE BAKE: Radu Savićević je voljela cijela Jugoslavija, a ona samo NJEGA!

Osmog novembra 2001. godine zauvijek nas je napustila majka Vuka, baka Riska i gospođa ministarka – legendarna srpska glumica Radmila Savićević.

radmila-savicevic1

Bila je omiljena u cijeloj Jugoslaviji. Radmilu Savićević publika je upamtila po ulogama brižnih žena, majki i baka, a neke od njenih replika i danas su nezaobilazne na listama najlegendarnijih ikada izrečenih na domaćem filmu.

Ako je Radmilu voljela cijela Jugoslavija, ona je čitavog života voljela njega – kolegu Božidara Savićevića. Ta ljubav bila je toliko jaka do posljednjeg dana da se danas može uporediti sa romansama iz najpoznatijih svjetskih romana i filmova.

Ovo je priča o tome kako je i koga voljela majka Vuka.

Božidar Savićević

Božidar Savićević

Radmila Savićević rođena je 1926. u Kruševcu. Upravo tu, na korzou, kao veoma mlada djevojka upoznala je godinu dana starijeg zubnog tehničara Božidara Savićevića i bila je to ljubav na prvi progled. Uskoro su se vjenčali, a “bata Boža” je postao “njen čovjek” kako ga je Rada uvijek oslovljavala.

I Božidar je 1948. godine počeo da se bavi glumom pridruživši se Radmili koja je igrala još tokom Drugog svjetskog rata i tako je ostalo tokom cijelog života – gdje je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju u Beogradu.

Otići iz svog rodnog grada, ostaviti svoje majke, svoje kuće, mi smo bili izvor zarade koja je njima omogućavala da svoje dane bolje prožive. To je bilo strašno. Mi smo otišli. Ljubiša Ružić je ponudio mom čovjeku da dođemo u Niš. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živjela onako kako sam htjela – sjećala se Radmila godinama kasnije.

Opisujući “svog čovjeka” Radmila je za Božidara govorila da je “izuzetno lijep čovjek”. Kolege i prijatelji pričali su i da je znala da bude jako ljubomorna. Novinarka RTS-a Nataša Mijušković, kojoj je glumica bila ujna, u knjizi o Radmili Savićević “Prva i posljednja” opisala je kako je to izgledalo.

Sjećam se kad mi je pričao kako je Rada sjekla kulise u Niškom pozorištu jer je u to vrijeme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lijep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lijepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu poslije predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku. Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je nevjerovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek. Žena laf! – ispričala je novinarka.

“Dok nas smrt ne rastavi”

radmila-savicevic2

Ipak, ako je Radmila i bila ljubomorna, Božidar joj to nikada nije uzeo “za zlo”. Živjeli su u skladnom i stabilnom braku, a jedina sjenka nad njihovom srećom bila je činjenica da nisu imali djece. Tako se, glumica koja je slavu stekla ulogama majki i baka, nikada nije ostvarila kao roditelj. Da to nadomjeste, Radmila i Božidar svu djecu su voljeli kao da su njihova.

Jednom prilikom još kao djevojčica vraćala sam se s njima iz Novog Sada za Beograd, nešto me je boljela glava, pa sam bila neraspoložena, a oni su, da bi mi olakšali put, odglumili cijelu Zonu Zamfirovu. Boža je vozio i govorio sve muške uloge, a Rada je sjedila pored njega i glumila ženske. Znali su ljudima da prirede neočekivana i originalna iznenađenja – prisjeća se Nataša Mijušković u knjizi.

Božidar se prilično mlad razbolio. Nataša pamti sa koliko ljubavi i pažnje je Radmila brinula o njemu. Novinarka kaže da je sigurna da je samo zahvaljujući Radinoj brizi Boža dočekao “lijepe godine”.

I tako su, Radmila i Božidar živjeli u harmoničnom braku “dok ih smrt nije rastavila”. Ispostavilo se – Radmilina.

Glumica je preminula 8. novembra 2001. Božidar ju je nadživio za tek nešto više od godinu dana. Umro je 25. januara 2003. Danas počivaju zajedno na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: