Objavljeno: 21.05.2018 u 12:37 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Kako zarađuju? Ne rade, ali novac dolazi sa svih strana

Temelji bogatstva kraljice Elizabete II. sagrađeni su još u 12. stoljeću, a od tada je u portfolio dodala dionice i još umjetnina

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Čak 320 građana Velike Britanije bogatije je od kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska obitelj ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je “teška” 360 milijuna funti.

Ona i njezin najstariji sin, princ Charles, najviše “zarađuju” od svojih imanja i novca kojeg dobivaju od Parlamenta. Milijuni se slijevaju u smjeru ostatka obitelji kojoj će se 19. svibnja pridružiti i američka glumica Meghan Markle kad se uda za princa Harryja.

Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lancaster i njezinih osobnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobilježenih labudova, dupina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. stoljeća iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku obitelj, vjerojatno puno ne profitiraju.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenika i održavanja kraljevskih palača i imanja.

Kraljica je dobila 42.8 milijuna funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017., a ove bi sezone to trebalo narasti na 76.1 milijun funti kako bi se financirale ekstenzivne renovacije Buckinghamske palače.

Kraljevska apanaža generira se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generiraju stotine milijuna funti. Većina odlazi vladi za trošenje, no od 15 do 25 posto odlazi u kraljevsku apanažu.

Vojvodstvo Lancaster je važan izvor prihoda. Riječ je o privatnim komercijalnim, agrikulturnim i rezidencijalnim strukturama koje datiraju iz 1265. godine. Prošle su fiskalne godine generirali oko 19.2 milijuna funti za kraljicu. Kraljica to koristi kako bi platila privatne troškove sebe i članova kraljevske obitelji koji preuzimaju dio formalnih dužnosti.

Njezina osobna vlasništva (gotovo kao u svojstvu privatne osobe) su Balmoral dvorac u Škotskoj i Sandringham kraj Norfolka na istoku Engleske. Oba su naslijeđena od oca i kraljica ih tretira kao svoj dom iako su ponekada otvoreni za javnost (barem vrtovi).
Kraljica također posjeduje vrijednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umjetničkih djela i portfolio dionica. Brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, te umjetnine su zapravo u vlasništvu humanitarne udruge Royal Collection Trust.

Kraljičin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, također dobiva 359.000 funti godišnje kako bi financirao svoje dužnosti i troškove za iste. On se umirovio prošle godine nakon šest desetljeća javne službe.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Prijestolonasljednik Charles (osim ako ga kraljica ne preskoči i ne imenuje Williama) također živi od kombinacije javnih financija i privatnih. On i njegova druga supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Čak devedeset posto njihovih prihoda dolazi iz vojvodstva Cornwall, najstarijeg vojvodstva osnovanog 1337. upravo kako bi se moglo uprihoditi za plemstvo i kraljevsku obitelj.

Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja brojnim nekretninama i imanjima, otočićima i farmama od čijeg iznajmljivanja zarađuju. Na stranici piše kako je riječ o “privatnim imanjima utemeljenim 1337. godine iz kojeg se financiraju javne, humanitarne i privatne aktivnosti princa od Walesa i njegove obitelji”.

U protekloj je fiskalnoj godini Charles s obitelji zaradio 20,7 milijuna funti. Dobili su i 1.3 milijuna funti od kraljevske apanaže, te 461.000 od različitih javnih institucija.

Taj novac i novac od apanaže troše na plaće zaposlenika, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 milijuna funti odlazi Charlesovoj djeci i na štednju. Kada se Markle pridruži klanu Charles ima pravo povećati prihode sinu Harryju.
Braća William i Harry imaju i privatno bogatstvo koje su naslijedili od majke, pokojne princeze Diane.

Nije do kraja jasno, piše CNN, kako ostatak obitelji uprihoduje. Kraljica osim Charlesa ima još troje djece, a oni imaju svoju djecu i unuke. Kraljica mlađim sinovima Edwardu i Andrewu plaća za to što je predstavljaju na nizu javnih obveza. Kćeri princa Andrewa, Beatrice i Eugenie, imaju poslove u umjetničkim galerijama, a potpomažu ih i roditelji.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: