Objavljeno: 12.10.2016 u 11:55 | BiH, Video, Vijesti | Komentara:

Čudo u BiH: Mladi bračni par gradi kuću od blata i slame (VIDEO)

U selu Čađavica nadomak Bijeljine niče neobična kuća, i to od blata i slame. Njeni vlasnici su mladi par, Biljana i Aleksandar. Htjeli bi vlastiti krov nad glavom pa su se odlučili za, kako rekoše, jeftiniju i zdraviju varijantu.

kuca-od-blata

Od prijatelja su dobili plac i materijal pa su prionuli na posao.

“Ovdje ljudi čudno gledaju pošto smo kraj puta. I ne mogu da vjeruju da tako radimo. Koristi se drvo i balirana slama. Ali to nije obična balirana slama. Mi smo tu slamu balirali maksimalno, tako da bude što čvršća”, ističe Biljana Gavrić.

Krov će na proljeće. Biljana i Aleksandar kažu da jeste čudno, ali njih nije briga. Žele da živimo zdravo i da ne potroše silne pare na novi dom.

“Mi planiramo da potrošimo maksimalno 22, 23 hiljade maraka i da ćemo dobiti sigurno 100 kvadrata prostora stambenog. Za taj novac ne bi mogli da kupimo u gradu ništa, ni 20 kvadrata stana”, kaže Aleksandar Drinić.

Rodbina i prijatelji pritekli su u pomoć i prilikom malterisanja kuće i drvenih konstrukcija. Svi vrijedno rade kako bi prije zime završili taj dio posla.

“Nastavićemo mi radove i na zimu. To će biti radovi unutra. Postavljaćemo kablove za struju a sljedeće godine će sigurno biti useljenje. Na proljeće ćemo nastaviti da malterišemo i negdje tokom ljeta ćemo useliti”, dodaje Aleksandar.

Aco i Bilja to jedva čekaju. Ne smeta im što će da žive na selu. Kako rekoše, kad sa fakultetskim diplomama ne rade poslove za koje su se školovali, onda će im život mimo gradske vreve biti najmanji problem.

Izvor: atvbl.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: