Objavljeno: 21.11.2017 u 12:24 | Slike, Svijet, Vijesti | Komentara:

‘Mlade porodice, dođite živjeti u naše selo i dat ćemo vam 60 hiljada eura’

Maleno selo s 240 stanovnika je samo jedno od mnogih u švicarskoj iz kojeg se porodice masovno iseljavaju posljednjih godina.

albinen-svicarska (1)

Stanovnici malenog švicarskog sela Albinena 30. studenog odlučivat će o novoj politici prema kojoj bi useljenicima nudili novac kako bi se stalno nastanili u mjestu, piše Local.

Maleno selo s 240 stanovnika je samo jedno od mnogih u švicarskoj iz kojeg se porodice masovno iseljavaju posljednjih godina. Iako je u mjestu mnogo vikendica, stalni stanovnici, a posebno mlade porodice, često se odlučuju na odlazak.

Imaju nekoliko uslova

Samo u godinu dana mjesto su napustile tri porodice s osmero djece zbog čega su morali zatvoriti školu. Plan lokalnog vijeća za useljavanje je da, pod određenim uslovima, porodicama koje se žele stalno naseliti u Albinenu daju 25 hiljada franaka po odrasloj osobi i 10 000 franaka po djetetu. To bi značilo da bi porodica s dvoje djece dobila 70 hiljada franaka ili oko 60 hiljada eura.

albinen-svicarska (2)

Kako bi se kvalificirali za dobivanje novca članovi obitelji moraju biti mlađi od 45 godina te moraju potpisati da će u selu živjeti najmanje 10 godina. Nekretnina ili zemljište koje kupuju u selu mora vrijediti najmanje 200 hiljada franaka i mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac dobivaju nepovratno, a moraju ga vratiti jedino u slučaju ako napuste selo prije 10-godišnjeg roka.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: