Objavljeno: 12.08.2013 u 19:54 | Showtime | Komentara:

“Kaleidoskop” – festival umjetnosti mladih od 13. do 18. avgusta

PLAKAT_final-Kaleidoskop

Općina Tuzla u periodu od 13. do 18. avgusta 2013. godine organizuje 5. Međunarodni festival umjetnosti mladih „Kaleidoskop“. Cilj festivala je promocija kulturnog turizma, umrežavanje potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih sa potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle. Pored toga, cilj festivala je uključivanje i povezivanje što većeg broja mladih ljudi kroz brojne umjetničke sadržaje i uz promociju atraktivnih turističkih lokacija Tuzle. Već nakon svog prvog izdanja (2009. godine) „Kaleidoskop“ je pobudio ogroman interes mladih iz Tuzle i regiona, te prevazišao početna očekivanja.

Ovogodišnji „Kaleidoskop“ će obilovati različitim umjetničkim sadržajima, a ugostiće i neka od najpoznatijih imena u regionu i šire, kao što su fotograf Milomir Kovačević Strašni, grafički dizajner Bojan Hadžihalilović, svjetski poznata grupa savremenog plesa iz Siene „Motus“, muzičari i filmski stvaraoci iz Bolonje, studenti Produkt dizajna na ALU Sarajevo, te muzičari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Švedske, Holandije, Italije i mnogi drugi kreativci.

Dodatna vrijednost ovogodišnjeg Kaleidoskopa je učešće mladih umjetnika iz Tuzle, koji su svoje profesionalne karijere veoma uspješno nastavili graditi u drugim evropskim zemljama. Radi se o gitaristi Sanelu Redžiću, violinistici Meliki Hadžić i jazz muzičaru Edvardu Bishofu.

Tokom tri večeri koncerata, koji su ujedno i najinteresantniji mladima, predstaviće se trenutno najpoznatije muzičke grupe regiona (Hladno pivo, Van Gogh, Pips, Chips & Videoclips, Dječaci,Dreddup…), ali i veliki broj mladih grupa iz Tuzle, kojima se pruža prilika da nastupaju u okviru jednog velikog festivala.

Tokom festivala će se održati niz radionica i druženja sa poznatim umjetnicima (radionice hip-hopa, grafita, grafičkog dizajna, savremenog plesa, kreativnog stvaranja…), sa umjetnicima iz Italije, Holandije… sa ciljem povezivanja i stvaranja buduće saradnje..

Cilj Festivala je „okupirati“ grad različitim umjetničkim sadržajima i kreativnim mladim ljudima i to će se i desiti jer se aktivnosti održavaju na brojnim lokacijama, koje čine „dušu“ grada: u centru, na trgovima, u parkovima, na Panonskim jezerima, u Ateljeu Ismet Mujezinović, Međunarodnoj galeriji portreta, Kući plamena mira, Domu mladih, BIT Centru, Narodnom pozorištu…

Pored Općine Tuzla, u organizaciji festivala učestvuju gotovo sve tuzlanake ustanove iz oblasti turizma i kulture, koje sve svoje kapacitete uključuju na volonterskoj osnovi, a svake godine je sve veći broj mladih volontera koji žele biti dijelom organizacije i direktno sarađivati sa gostima i učesnicima Festivala.

Festival „Kaleidoskop“ podržala je Ambasada Kraljevine Norveške.

Svi sadržaji, uključujući i koncerte su besplati i pozvani su  mladi iz cijele BiH i susjedstva da dođu u Tuzlu u periodu od 13. do 18. avgusta i uživaju na Panonskim jezerima i u programu Kaleidoskopa. Više detalja o programu Kaleidoskopa nalazi se na www.kaleidoskop.ba.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: