Objavljeno: 17.11.2017 u 14:01 | Ostalo | Komentara:

VJEROVANJE STARO VIJEKOVIMA: Počeli su VUČIJI DANI! Pridržavajte se OVIH OBIČAJA da vas ne snađe ZLA KOB

Advertisement

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate, od 16. do 24. novembra nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je Sveti Mrata zaštitnik vukova.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema predanju, Sveti Mrata u ove dane gleda kako ko radi, zatim drži vijećanje sa vukovima i određuje im na koga da “navale”. Domaćinu koji u ove dane najviše griješi, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, veli narod, u kuću i torove će na zimu ući hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spriječi u njegovoj namjeri.

U vrijeme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće, a naročito ne novac. Slično, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

U selima zapadne Srbije u ove dane se klalo, ćuteći, u ranu zoru na kućnom pragu, crno pile ili mlad crni pijetao. Prethodno se piletu ili pijevcu zaveže crnim koncem kljun da ne bi pustio nikakvog glasa. Odsječena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vrijeme dolaska vukova.

Hercegovci su u ove dane klali crno jare. Odranu kožu su zakopavali u zemlju, a glavu pobijali na vrh tora. Vukove tih dana niko nije lovio, jer bi im to donijelo veliku nesreću.

Kod starijih ljudi postoji vjerovanje da, ukoliko Mratinci padnu u maglovite dane, zima će biti maglovita i promjenljiva. U slučaju vedrih dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Postoji i narodna priča o čovjeku koji je sjekao drva u šumi, kada su ga presreli vukovi, predvođeni najvećim, hromim vukom, koji ga je upitao da li slavi Svetog Mratu. Uplašen, seljak ga je slagao da slavi poslije čega su se vukovi pokupili i otišli. Čovjek otrča pravo kod popa i javi mu da uzima Mratu za preslavu, a od te godine vukovi nisu više zalazili u njegov tor.

Izvor: dnevno.rs

loading...
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: