Objavljeno: 22.08.2017 u 12:40 | Ostalo | Komentara:

Una je umalo umrla u Zaječaru: Sijeci haljinu i nađi joj venu ODMAH

Post koji je na Fejsbuku objavila blogerka iz Beograda Una Ratković munjevitom brzinom širi se društvenim mrežama, a razlog za to nije nimalo naivan. Una je doživjela pravu životnu dramu u Zaječaru, a savjesni i profesionalni ljekari uspjeli su da joj spase život.

Njenu priču prenosimo u cijelosti.

KAKO SAM (OVAJ PUT) IZBJEGLA SMRT

U momentu kada je zabilježena ova fotografija ja slavim svoj 32. rođendan. Srećna i puna života, tog 27. jula 2017. godine, nisam ni slutila da ću za samo nedelju dana doći u situaciju da nekoga pitam: Doktore, da li ću preživjeti?

Nisam ni slutila da će mi crvenu haljinu isjeći makazama kao od šale i da ću gubiti svijest na pola sata. Lagala bih ako bih rekla da nikada nisam razmišljala o kraju, ali nisam ga tako zamišljala. Nisam zamišljala da ću imati samo par sekundi da se oprostim sa ovozemaljskim životom, jer krv više ne dolazi do mozga.

Nisam zamišljala da neću dočekati prvu godišnjicu braka. Da neću uspjeti svima koje volim da kažem da ih VOLIM i da se oprostim. Ta spoznaja da možda umireš i nemaš vremena ni za zbogom je jeziva. Jedino što znaš je da su te bosu iznijeli u ćebetu iz kuće i da kažu da ti je stomak pun krvi, kao i da sekunde odlučuju da li ću iskrvariti na smrt.

I sve to se baš zalomi u nekom Zajčaru, gradu koji u stvari nije moj grad. Tu ne žive moji ljudi. Ja sam samo stranac. Doduše, potpuno nemoćni stranac. Nije u noći, bješe jutro. Svanulo je.

I dogodi se svijetlost. Primi me zaječarski doktor Roško i pokloni mi život. Za manje od minut je shvatio o čemu se radi, viknuo hitno sala, sijeci haljinu, nađi venu, odmah!

- Doktore, da li ću preživjeti?

Tajac.

Pogledi preplašenih sestara uprti u mene.

- Naravno da hoćeš Una.

I nije me slagao. Bukvalno mi je spasio život. U bolnici koja nije moderno opremljena i u kojoj nema svih sredstava za rad. Sa nedovoljnim brojem sestara. Nije me slagao! Spasio mi je život. U bolnici u kojoj rade profesionalci.

Kada sam se probudila iz anestezije široko sam se osmjehnula, bez obzira što boli rana kad se smijem. A oni, zaječarski doktori i sestre su mi danima pružali njegu i davali ljubav. Da, svu svoju ljubav na dlanu kako bih što prije ozdravila.

Predivne sestre Sneki, Ivana, Zorana i dr. su bdjele nad mojim krevetom. Iza osmijeha su skrivale umor i pospanost. Nisam mogla da povjerujem da postoji takva požrtvovanost koja se hrani odgovorom “Dobro sam sestro”. I nisam samo ja imala takav tretman, već svako ko je ležao tamo. Ja sam samo bila najteži slučaj, pa su možda malo više vremena posvetile meni.

Jednako radne, požrtvovane i divne su žene koje su zadužene za higijenu bolnice i za donošenje hrane. Kad sam već mogla da jedem, davale su sve što su imale da ponude. Skromno, ali nisu žalile da daju sve sa čim raspolažu. Čak pitaju mlijeko, jogurt ili čaj…kao u hotelu :) Izvine se ako te probude dok ti čiste sobu….

I to se sve događa u Srbiji. I to se sve događa u Zaječaru. Samo što nemamo često prilike da saznamo da postoje ovakvi ljudi, jer nisu bučni. Ne bune se, već vrijedno rade svoj posao.

- Doktore, hvala vam što ste mi spasili život.

- Nemoj da mi se zahvaljuješ. Nisam ja zaslužan, već sreća.

Iz ovog kratkog dijaloga vam je jasno o kakvim veličinama je riječ. O onima koji ne veličaju svoje uspjehe, već nastave još bolje da rade kao da se uspjeh nije dogodio.

p.s. Molim vas zapamtite ime: DOKTOR ZORAN ROŠKO. To je moj heroj!

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: