Objavljeno: 23.01.2017 u 11:52 | Ostalo | Komentara:

Ovo SVEKRVE ne bi trebalo da govore SNAJAMA: Riječi koje najviše smetaju!

Nema, kažu, specifičnijeg odnosa od onog između svekrve i snaje. Bude često napeto, a svaka rečenica može da dođe kao ulje na vatru. Evo pet izjava koje sasvim treba da izbjegnete ako ste svekrva.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

1. MOJ SIN VOLI…

Zaboravite na ovu rečenicu. Čaj bez šećera, reš pečen biftek, kafu prije doručka… Sve su to stvari na koje su se supružnici međusobno dogovorili, možda čak i promijenili stare navike kada su počeli zajednički život. Unos novih nejasnoća nije potreban. Na kraju ne živite vi više sa sinom, već njegova žena.

2. TEBI JE LAKO, U MOJE VRIJEME…

Starije generacije vole da naglase koliko je tehnika uznapredovala i koliko olakšanja imaju mlade žene, te kako one nikada ne bi stigle ništa od onoga što se svekrvama podrazumjevalo. Pranje sudova i veša ručno, peglanje… Izbjegavajte takve teme i ne činite da se stekne utisak da mlada žena praktično i nema šta da radi po kući, da se sve samo završi, kao da postoje spremačice-roboti. I ne mješajte joj se u kućne poslove, već je pitajte treba li joj pomoć. Da biste se bolje slagale, morate da poštujete granice.

3. SIN MI JE OSLABIO, HRANIŠ LI GA UOPŠE?

Ništa nećete postići osim sukoba ako provocirate suprugu svoga sina da skoro ili potpuno ne zna da kuva. Ili da ništa ne kuva čak i ako ima pojma o kulinarstvu. Ne zaboravite da je vaš sin odrasla individua te da bi valjda i sam reagovao da nema nikada ništa da jede.

4. JA TO SVOM DJETETU NIKAD NE BIH DOPUSTILA

Nikada se ne mješajte u odgoj unukčadi, osim ako nešto drastično loše ne primjetite. I opet ne primjenjujte naj model kao ste vi nekada. Vaspitavanje djeteta ozbiljan je zadatak roditelja i ne bi trebalo drugi u to da se mješaju. Ako se mješate u tu priču, samo ćete uruširi njihov autoritet pred djecom. I bolje je da podjelite svoja iskustva, kad ni vama nije bilo lako, pa ćete imati mnogo prisniji odnos.

5. ZAPUSTILA SI SE

Ako ste primjetili da vaša snaja ima lošu fazu, da se ugojila ili da ne vodi računa o frizuri, oblačenju, ne treba to da joj saopštite grubo ni direktno. Pretočite to u rečenicu kao što je “Zašto se malo ne odmoriš?” ili joj predložite da vi pričuvate dijete taj dan.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: