Objavljeno: 22.11.2017 u 12:02 | Ostalo, Slike | Komentara:

Otišla sam na slavu i rekla OVU REČENICU zbog koje sam odmah postala NAJOMRAŽENIJI GOST: A kladim se da biste i vi voljeli da kažete isto

Stigla je zima i svi planovi o dijeti bačeni su u vodu jer ide sezona slava i svi su nekako već pomireni sa tim da će se kilogrami slagati i slagati. Ja sam ove godine rešila da prekinem taj ciklus gojenja i panike pred ljeto i da prosto preskočim zimsko gojenje. I znala sam da će slave biti najveće iskušenje, a evo kako sam prošla, riješena da ne pokleknem.

slava-trpeza (1)

Obilazimo kao i uvijek bogatu trpezu naših kumova, a ja u tanjir stavljam samo salatu i komad mesa. Svi me gledaju zapanjeno (toliko o tome da na slavi niko nikom ne gleda u tanjir) i kreće nutkanje i pokušaji guranja hrane u tanjir na silu. Nisam probala ni rusku salatu (bolja je nego ikada ranije!) a pogledaj samo pečenje, hrskavo, topi se u ustima. A hljeb? Ne može bez hljeba! I tako ređaju li ređaju, dok ja na kraju ne priznam da sam na dijeti i da bih se zadržala samo na ovome. Znam da je preukusno, jedem sve to iz godine u godinu, ali eto, ove godine ne bih.

- Ajde ne izvodi nego jedi, na šta ti to liči, došla na slavu i na dijeti si?! – uvrijedili su se svi redom – i domaćini i gosti. Nisam popustila, situacija je bila više nego nategnuta jer su prema meni svi imali gard, a ja umjesto dobro raspoložena sa slave otišla kao pokisla. A slave mi tek predstoje, i šta ja sada da radim?

slava-trpeza (2)

Bogata slavska trpeza je pravi test za naš karakter. Svi znamo koliko je teško odoljeti slasnim sarmicama, ukusnim salatama i rolatima, hrskavom pečenju i sitnim kolačima koji se tope u ustima. Ali šta raditi kad pretjeramo, kad nam skoče šećer i pritisak i kad bismo najradije tri dana poslije slave proveli u krevetu?!

Sezona slava je odavno počela, pa su samim tim sve češća i upozorenja ljekara da prejedanje nije zdravo. Međutim, malo je onih koji se toga pridržavaju, pa smo s obzirom na to da vijernici danas proslavljaju Sabor Svetog arhangela Mihaila, poznatijeg u narodu kao Aranđelovdan, pitali nutricionistu ima li lijeka prežderavanju.

- Ima lijeka i kad pretjerate sa gozbom vaši najbolji saveznici su tečnost, lagani obroci i svježe voće i povrće. Prvi i najvažniji savjet je hidrirajte se. Alkohol, hrana bogata šećerom i slana hrana dovode do dehidratacije organizma i baš zbog toga se prvo treba usmjeriti na unošenje dovoljne količine tečnosti – kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

Prema njenim riječima, idealan napitak je mlaka nezaslađena limunada, ali i sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća. Odličan izbor su i voćni čajevi koji ne sadrže kofein, a ručak ili večeru obavezno započnite sa bistrom supom od povrća.

- Kad se prejedu, neki odmah pomisle „E sutra neću ništa da jedem“. To nije dobra ideja, pa bez obzira na to što ste prethodnog dana unijeli veliku količinu hrane, sutradan ne treba da gladujete. Planirajte tri obroka, doručkujte čim ustanete i večerajte par sati prije odlaska na spavanje – savjetuje naša sagovornica.

slava-trpeza (3)

Ona kaže da su sutradan nakon obilne gozbe najbolji izbor obrok salate, koje su bogate svježim povrćem i sa malom količinom proteina koji će produžiti osjećaj sitosti. A ukoliko danas idete na više slava, naša sagovornica ima poseban savjet za vas.

- Ponekad je teško biti umjeren, posebno kada svi oko nas uživaju u hrani. Tako da ako idete na više slava istog dana, imajte u vidu da je cilj ipak druženje, a ne pretjerivanje u hrani. Odlučite se za male porcije i nemojte probati baš sve. Razmislite koje dvije-tri stvari vas najviše privlače i samo njih stavite u tanjir – kaže Jovana Srejić Ferluga.

Već sutradan nakon konzumiranja velikih i obilnih obroka kad stanete na vagu vidjećete nekoliko kilograma više. Ukoliko odmah počnete sa zdravijim načinom ishrane i fizičkom aktivnošću taj zabrinjavajući broj na vagi će se brzo promijeniti.

- To ne znači, na primjer, da ste za pet dana dobili i izgubili dva kilograma. Poenta je da se mješavina masne, začinjene i slane hrane duže zadržava u crijevima i otuda to povećanje tjelesne mase koje vidite odmah na vagi. Slana hrana povlači sa sobom i zadržavanje veće količine tečnosti u organizmu, pa i ona dijelom doprinosi tom povećanju kilaže – objašnjava naša sagovornica.

A da li često i vi pretjerate sa hranom kad idete kod nekog na slavu i koji je vaš lijek za prejedanje?

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: