Objavljeno: 24.05.2017 u 10:45 | Ostalo, Slike | Komentara:

BEOGRAĐANIN ČUO NEOBIČAN ZVUK SA TERASE: Kad je izašao da vidi odakle dolazi… ŠOK! (FOTO)

Porodica Ostojić na svojoj terasi pronašla je neobične stanare za koje nije ni znala da dijeli prostor sa njima!

Naime, u saksijama su pronašli tri mala ptića i to sokola vjetruške, koji su poznati kao ptice koje žive u zdravim sredinama.

Iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica apeluju na oprez, a ukoliko ove ptice primjetite na vašoj terasi, obavezno se obratite Fondu.

“Godišnje se gnijezdi od 130 do 180 parova vjetruški na terasama u betonskim saksijama, ventilacionim cijevima i krovovima Beograda. Podjelimo životni prostor sa njima, jer one godišnje pojedu čak 13 tona glodara i guštera u Beogradu”, apeluje Fond za zaštitu ptica grabljivica.

Vjetruška se hrani sitnim glodarima, poljskim miševima i voluharicama, a ukoliko njih nema loviće sitne ptice poput vrabaca, sjenica ili štiglica.

Lovi na karakterističan način tako što lebdi u vazduhu osmatrajući plijen na zemlji a onda se naglo spušta na nižu visinu, gdje ponovo zastaje, da bi još jednom osmotrila plijen a zatim krenula u finalni napad i konačno ga ulovila.

Budući da su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vjetruške implicira da je životna sredina i dalje koliko toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru pretjeranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: