Objavljeno: 07.04.2014 u 20:02 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Zbog čega nikada ne biste trebali baciti proklijali češnjak

proklijali-bijeli-luk

Da li vam se već dogodilo da češnjak proklija prije nego ste ga upotrijebili? To ne znači da ga trebate bacati. Dapače, češnjak koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno viši nivo antioksidanasa nego svježi češnjak, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gdje sve veći broj prehrambenih kompanija i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove i mahunarke. Taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih tvari. S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na češnjak.

“Biljke su vrlo osjetljive na napad bakterija, virusa i kukaca tokom klijanja”, kaže autor studije dr. Jong-Sand Kim. “To uzrokuje da proizvode hemikalije pod nazivom fitoaleksini kako bi se odbranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje.”

Proklijali ili ne, češnjak je uvijek dobar izbor. U obje varijante ima zdrave spojeve koji sadrže sumpor, poput alicina, za kojega studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: