Objavljeno: 07.01.2014 u 11:59 | Ideje i Savjeti, Zdravlje | Komentara:

Začepljen vam je nos? Ovako ćete si najbolje pomoći na prirodan način

Promjene godišnjih doba, prehlade i alergije često doprinose neugodnim siptomima poput začepljenog nosa i otežanog disanja. Slijedi nekoliko savjeta kako si možete pomoći bez potrebe za medikamentima.

prehlada-i-gripa

Fiziološka otopina

Koristite fiziološku otopinu koju možete kupiti u svakoj apoteci. Prije korištenja dobro ispušite nos. Pokušajte ne kihati i zadržati fiziološku što dulje u nosu, jer joj treba vremena da razgradi sluz i pročisti ga. Fiziološka je ujedno i puno jeftinija od sprejeva s morskom soli.

Pijte zeleni čaj

Pomoći će vam oporaviti narušeni imunološki sustav i pročistiti sinuse kada patite od prehlade ili alergija. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimuliraju imunološki sustav. To pomaže olakšavanju simptoma povezanih s prehladom poput začepljenog nosa, povišene temperature ili upaljenog grla. Zeleni čaj sadrži protuupalne hranjive tvari kao što su vitamin C i l-teanin..

Povećajte vlažnost zraka

Možete si pomoći tako što ćete povećati razinu vlage s ovlaživačem zraka kakvih ima u svim bolje opskrbljenim centrima za kućnu opremu. Upalite ga prije spavanja kako biste lakše disali tijekom noći. Također možete deset minuta, dva ili više puta tijekom dana, provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni ‘inhalator’ – napunite posudu s vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se ručnikom – i pazite da se ne opečete! Para će učiniti čuda za vašu sluznicu.

Nazalno čišćenje

Metoda ispiranja nosa (ind. Jala Neti) pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi u ayurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podsjeća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u ljekarni.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: