Objavljeno: 07.01.2019 u 19:35 | Zdravlje | Komentara:

ZABRANILI SU OVAJ DEZODORANS JER IZAZIVA RAK: Ni slučajno ga ne kupujte, posljedice su KOBNE!

Švicarska je postala prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže karcinogene aluminijske soli. Nakon studije iz 2016. godine, koja je utvrdila da otrovne kemikalije pronađene u deodoransima igraju ulogu u karcinomu dojke, Švicarska nacionalna vijećnica glasala je 126 naprema 58 u korist njihove zabrane.

dezodorans-620x431

Mjera također poziva Federalno vijeće na provođenje istraživanja koje bi dokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke. Aluminijske soli su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspirantnih i deodorantnih proizvoda na tržištu, koji pomažu u sprečavanju pretjeranog znojenja i uklanjanja mirisa tijela. Toksična kemikalija djeluje tako da se rastopi u znoju i blokira rad žlijezda.

S druge strane, kemikalije smanjuju količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, pronađeno je da takav učinak također promiče nakupljanje tkiva u dojkama. Većina antiperspirantnih i dezodorantnih proizvoda sadrže ovu kemoterapiju koja uzrokuje rak, napomenuli su istraživači.

Rak dojke i dalje je najčešći tip raka kod žena diljem svijeta, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Prema Svjetskoj zdravstvenoj procjeni WHO-a za 2013. godinu, više od 508.000 žena diljem svijeta umrlo je od raka dojke samo u 2011. godini.

Organizacija je također istaknula da se prije mislilo da je rak dojke najčešći u razvijenim zemljama, gotovo polovica slučajeva raka dojke i 58 posto smrtnih slučajeva dogodila su se u manje razvijenim zemljama.

Pojedinosti o istraživanju raka dojke kojeg uzrokuju dezodoransi

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer u rujnu prošle godine služila je kao primarni katalizator za najnoviji poticaj Švicarske da zabrani uporabu aluminijskih soli u proizvodnji dezodorana.

Kao dio studije, tim istraživača sa Sveučilišta u Ženevi pregledao je učinke toksičnih kemikalija na miševima.

Istraživački tim je utvrdio da je produljeno izlaganje opasnoj kemikaliji povezano s rastom tumora u tkivu dojke životinja. To također može potaknuti da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je istraživački tim.

Istraživač je upozorio da ljudi, posebno žene, da trebaju izbjegavati korištenje proizvoda koji sadržavaju aluminijeve soli. Isto tako, pozvao je na zakonsku zabranu na isti način kao i azbest.

“Mislim da bismo trebali izbjegavati sve dezodoranse koji sadrže aluminijsku sol. I vrlo je teško biti siguran da su takozvani dezodoransi “bez aluminija” stvarno bez … Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i trebalo mu je 50 godina da ga se zabrani. Nadamo se da neće dugo trajati da se zabrane aluminijske soli” – navodi koautor studije André-Pascal Sappino.

Međutim, drugi stručnjak je opovrgnuo tvrdnju studije i ukazao na značajnu zamku istraživanja: provodi se na životinjskim modelima. Stručnjak je također istaknuo da rezultati ne bi trebali utjecati na uporabu dezodoransa i antiperspiranata među ženama.

“S trenutnim dokazima, nema razloga da se ženama zabrini uporaba dezodoransa zbog rizika od raka dojke. Postoje, međutim, utvrđeni načini na koje sve žene mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti, uključujući smanjenje unosa alkohola, održavanje zdrave tjelesne težine i redovite tjelovježbe” – izjavila je ravnateljica barunica Delyth Morgan za HuffingtonPost.co.uk.

Izvor: novi-svjetski-poredak

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: