Objavljeno: 07.01.2014 u 13:54 | Zdravlje | Komentara:

Širenje raka uspješno spriječeno nanočesticama!

Krvne-stanice-wiki

Leukociti naoružani ljepljivim nanokuglicama mogu uništiti stanice tumora u krvi i tako spriječiti širenje raka organizmom, pokazalo je novo istraživanje

Najopasniji i najsmrtonosniji stadij tumora je tzv. metastaziranje u kojem se stanice raka počinju širi tijelom.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u SAD-u objavili su da su uspjeli dizajnirati nanočestice koje se zadržavaju u krvotoku i ubijaju stanice raka s kojima dođu u kontakt tijekom njihove seobe. Autori studije kažu da su prvi rezultati izvrsni, no ističu da je potrebno obaviti još dosta istraživanja. Prognoze očekivanog trajanja života osoba kojima je dijagnosticiran zloćudni tumor u najvećoj mjeri ovise o tome je li se rak proširio i metastazirao.

‘Oko 90 posto smrti od raka povezano je s metastazama’, rekao je za BBC voditelj studije, prof. Michael King.

Novo rješenje

Tim iz Cornella u svojem je najnovijem istraživanju osmislio novo rješenje za problem širenja raka. Stručnjaci su u laboratoriju povezali protein poznat kao trail, koji se već koristi za uništavanje raka u kliničkim testovima, s drugim ljepljivim proteinima i tako oblikovali nanočestice. Kada su ove ljepljive kuglice ubrizgali u krv, one su se prikvačile na leukocite. Testovi su pokazali da se bijele krvne stanice u struji krvi sudaraju sa stanicama raka koje su se odvojile od glavnog tumora u pokušaju da se prošire. Prema izvješću koje je predstavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, nov je pristup inspiriran prirodnim citotoksičnim djelovanjem ubojica raka – leukocita. No autori ističu da su iznenađeni rezultatima in vitro s ljudskim stanicama te testovima na miševima koji su pokazali da su prenamijenjeni leukociti učinkovitiji od izravnih napada na stanice raka pomoću uobičajenih nositelja lijekova liposoma ili topivih proteina.

‘Rezultati su uistinu zapanjujući, i u ljudskim stanicama i u miševima. Nakon dva sata protoka krvi stanice tumora doslovno su razgrađene’, rekao je prof. King.

Američki stručnjak smatra da bi se nanočestice mogle koristiti prije operacija ili zračenja u kojima se stanice raka mogu odvojiti od glavnog tumora i krenuti krvotokom. One bi se također mogle upotrijebiti za sprečavanje širenja vrlo agresivnih tumora.

No prije nego što se uvede u bolnice kao potvrđena terapija potrebno je obaviti još niz sigurnosnih pokusa na miševima i većim životinjama. Dobra vijest je to da za sada rezultati pokazuju da nova metoda ne uništava obrambeni sustav i ne oštećuje druge krvne stanice ili žile.

Izvor: Tportal.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: