Objavljeno: 12.11.2013 u 22:07 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Koliko pistacija trebate za zdraviju krvnu sliku?

Komplikacije nastale kao posljedica dijabetesa vrlo su mučne, između ostalog mogu se pojaviti bubrežne bolesti, sljepoća, srčane bolesti, moždani udar ili potreba za amputacijom udova. Prevencija i kontrola bolesti vrlo su bitne.

Photo: thinkstock

Photo: thinkstock

Najbolje mjere prevencije:
1. Održavanje zdrave tjelesne težine i redovito kretanje.
2. Ne smijete pušiti.
3. Klonite se prejedanja, transmasnoća, crvenog mesa i prerađenih mesnih proizvoda, te jedite što više povrća, orašastih plodova, ribe i malo dobrih masnoća.
4. Naučite se bolje nositi sa stresom.

Pistacije

Znali ste da pistacije (sirove su bolje) pomažu u smanjivanju količine tjelesne masnoće i razine kolesterola? Baš zbog toga mogu spriječiti pojavu šećerne bolesti i bolesti srca.

Iz Zaklade za dijabetes Indije poručuju da osobe koje redovito jedu pistacije, smanjuju količinu tjelesne masnoće i razinu kolesterola. Osim toga, konzumacijom pistacija povećava se razina adiponektina, sastojka koji pojačava osjetljivost na inzulin te smanjuje izglede za razvijanje ove bolesti.

Međutim, pistacije su bogate mononezasićenim mastima i proteinima, stoga ne biste smjeli pojesti više od 18 grama (30 komada) na dan, odnosno ne trebate ih jesti više od četiri puta tjedno.

Tjelovježba

Švedski znanstvenici su ustanovili da su dijabetičari koji redovito vježbaju uspjeli značajno smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Oboljeli od dijabetesa koji prije nisu vježbali, ali su postupno uvodili tjelovježbu u svakodnevnu rutinu, nakon pet godina su smanjili rizik od umiranja za gotovo dvije trećine. Kod onih koji su na koncu vježbali najmanje tri puta tjedno – rizik od smrti zbog krvožilnih problema smanjio se za čak 67 posto!

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: