Objavljeno: 02.04.2019 u 18:25 | Zdravlje | Komentara:

2 miliona ljudi usmrti godišnje: Vodeći uzrok raka, infarkta i astme nalazi se u vašem domu!

Ako odmah u vašem domu počnete da primjenjujete ovih 8 koraka, znatno ćete smanjiti rizik od opakih bolesti

srcani-udar

Naučnici upozoravaju da svakodnevni kućni poslovi ili njihovo izbjegavanje i te kako mogu narušiti zdravlje cijele porodice!

Na primjer, aktivnosti poput pranja ili kuhanja neizbiježno mijenjaju vazduh koji udišete u kući – korišćenje hemikalija pri brisanju podova ili prozora ispušta i do 900 vrsta toksičnih materija u vazduh! Takođe, u vašem toplom porodičnom gnijezdu po ćoškovima se kriju i buđ, polen, kao i ugljen monoksid, koje donosite na odjeći, prljavim sunđerima, šporeta na plin, pa je bolje da se preorjentišete na domaće proizvode.

Najjaču vezu sa lošim kvalitetom vazduha u kući naučnici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojom astme.

Simptomi koji ukazuju na zagađenje vazduha u vašem domu

- Kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavobolja su neki od blažih znakova da je u vašoj kući vazduh zagađen. Ali, mogu se javiti i jači simptomi, poput iritacije očiju, osipa, bolova u mišićima, disajnih problema, temperature ili osjećaja hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti.
Srećom, postoji 8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, materija i mikroorganizama u dom i tako izbjegnete opasne bolesti!

Počnite da ih primjenjujete odmah:

1. Vodite računa da svaki dan provjetrite svaku prostoriju domu.

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje – u njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i vazduh biti svežiji i čistiji.

3. Umjesto dezodoransa u limenoj boci, koristite rol-on u plastičnoj kutijici

4. Nakon korišćenja, kao i tokom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju stalno da budu uključeni, poput frižidera, zamrzivača i slično. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice jer ćete biti na dvostrukom dobitku – čistiji vazduh i manji račun za struju!

5. Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče!

6. Nikada u kuću ne ulazite obuveni, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po celoj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt sa njima.

7. Potrudite se da odjeću sušite napolju, na svežem vazduhu, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore!

8. Redovno mijenjajte zavese na kadi, i obratite pažnju da ne budu od vinila – ovaj materijal zadržava vodu, pa se na njemu buđ razvija brzinom svjetlosti.

Crna statistika

Procenjuje se da je neprovjetren stan i zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolesti u Evropi. Naučnici su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje vazduha indirektno uzrokuje i do dva miliona smrtnih slučajeva godišnje!

Izvor: stil

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: