Objavljeno: 17.03.2019 u 18:45 | Zdravlje | Komentara:

14 signala da vam jetra ne radi kako bi trebalo

Kada je zdravlje u pitanju, jako je bitno da na vrijeme uvidite simptome oboljenja, da biste mogli da se obratite ljekaru i sprečite dalje komplikacije. Jetra je izuzetno važan organ, a simptome njegovog oboljenja vam neće biti teško da prepoznate.

jetra

Jetra je jedan od ključnih organa, jer iz vašeg organizma neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz crijeva i obrađuje i čuva hranljive materije, koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces koji izvodi jetra ima dva koraka: prvi je da proizvodi određene enzime koji čine toksine manje lošim za organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulima zbog čega je lakše da se izbace iz organizma.

Jetra je vrlo “zaposlen” organ i ključan za varenje, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, putem ishrane ili iz okruženja, može usporeno da radi.

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na usporen rad jetre.

– Često dolazi do umora, čak i kod minimalnog fizičkog napora.

– Pojavljuju se glavobolje koje se manifestuju u očnoj duplji.

– Javljaju se bolovi u zglobovima i mišićima.

– Dolazi do pojačanog znojenja, jer tijelo izbacuje toksine koje jetra ne može obradi.

– Nastaju problemi sa kožom u obliku akni i ekcema, jer dolazi do nakupljanja toksičnih jedinjenja, koje jetra nije preradila i izbacila.

– Često se javljaju alergije, jer se toksini nagomilavaju u organizmu.

– Dolazi do problema sa zatvorom ili prolivom, a to je propraćeno bolom u stomaku, kao što dolazi i do nadutosti.

– Postoji problem sa gojenjem, iako se ne unosi puno hrane.

– Javljaju se problemi sa varenjem masne hrane.

– Dolazi do lošeg zadaha.

– Pojavljuje se hormonska neuravnoteženost, jer jetra ne može da eliminiše višak hormona.

– Otežana je koncentracija, a mentalni zadaci predstavljaju veliki napor.

– Moguće je da se javi depresija, iako niste bili izloženi traumi ili događaju koji bi mogao da je prouzrokuje.

– Javlja se osećaj uznemirenosti, jer se stiče utisak da će se nešto loše dogoditi.

Navedeni simptomi mogu da budu i simptomi drugih bolesti, a da biste eliminisali probleme sa jetrom, važno je da posjetite ljekara, kao i da se iz dana u dan kvalitetno hranite.

Detoksikaciju jetre ćete najbolje postići uvođenjem ishrane bogate voćem i povrćem, mslinovim uljem, ribom i biljnim i mesnim proteinima. Ove namirnice mogu da pomognu u regeneraciji i boljem radu jetre, a i ne sadrže visoku koncentraciju toksina. Da biste zaštitili svoju jetru izbjegavajte preterano konzumiranje alkohola i kofeina.

Izvor: telegraf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: