Objavljeno: 14.11.2013 u 21:09 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

10 riznica kalcija koje nisu mliječni proizvodi

Mlijeko

Mlijeko


Poznato je da su mliječni proizvodi najveći izvor kalcija za naš organizam. Američki medicinski institut preporuča dozu od 1.000 do 1.300 mg kalcija dnevno. No, mnogi ljudi imaju problema s probavljanjem mlijeka i mliječnih prerađevina, pa kalcij moraju dobivati iz drugih izvora. I upravo zato donosimo listu od 10 ukusnih i zdravih namirnica koje su bogati izvori ovog vrijednog minerala.

1. Crnooki grah
Najrasprostranjeniji je u Južnoj Americi, a kod nas se može naći u trgovinama zdrave hrane. Ova vrsta graha ne samo da je bogata kalcijem, već u sebi sadrži i kalij, folnu kiselinu te ostale hranjive tvari.

2. Brokula
Ova čudesna namirnica poznata je i po tome što se koristi u prevenciji nekih oblika karcinoma. Prokuhana uz par kapi maslinovog ulja služi kao bogat izvor kalcija, a za još bolji učinak preporuča se i sirova u salati.

3. Žitarice
Obrađene žitarice doslovce su odmah spremne za konzumaciju, a mogu pružiti između 236 i 1.043 mg kalcija. Ipak, preporučamo da se izbjegnu one s previše šećera.

4. Melasa
Jedna čajna žličica melase sadrži čak 3.5 mg željeza, 172 mg kalcija i 47 kalorija. Najbolje ju je koristiti umjesto sirupa ili šećera . Zanimljiva je i činjenica da u melasi ima više kalcija nego u mlijeku.

5. Zobena kaša
Jedan je od najboljih doručaka za srce, a ujedno i vrijedan izvor kalcija. Paket instant-zobene kaše ima 100 mg kalcija. Ova uskusna kaša najzdravija je sa zobenim mlijekom uz dodatak suhog voća.

6. Svježi sok od naranče
Ovaj napitak se preporuča piti ujutro. Jedna čaša ovog soka uz zdravi doručak osigurat će dobru količinu kalcija.

7. Losos
Bogat je proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Preporuča se konzumacija ove ribe i nekoliko puta tjedno jer sadrži manju količinu žive od ostalih riba. 5 dkg lososa sadrži 181 mg kalcija.

8. Srdele
Imaju nisku razinu umjetnih dodataka i visoki udio omega-3 masnih kislina. 8,5 dkg srdela sadrži čak 325 mg kalcija, a preporučuju se i onima koji pate od anemije jer su bogat izvor željeza.

9. Sojino mlijeko
Sojino mlijeko je idealna zamijena za kravlje ili kozje mlijeko. U jednu šalicu stane čak 368 mg kalcija. Lagano je i ne izaziva probavne smjetnje.

10. Tofu
Ova namirnica nastaje zgrušavanjem proteina iz soje. Pola šalice čvrstog tofua sadrži čak 253 mg kalcija, a ima samo 88 kalorija.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: