Objavljeno: 08.05.2018 u 11:05 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Zaštitite se na vrijeme: Ova domaća sredstva tjeraju KRPELJE KAO OD ŠALE

Kako bi se zaštitili od krpelja i bolesti koje zaraženi krpelji prenose, mnogi biraju prirodna rješenja za zaštitu – ponekad je dovoljno da pojedete malo bijelog luka prije nego što izađete u prirodu.

krpelj

Bijeli luk je jedan od najboljih rješenja. Dovoljno je da pojedete malo bijelog luka pre nego što odete u prirodu jer bijeli luk krpelji nikako “ne vole”. Ako imate psa, takođe mu možete u hranu staviti malo bijelog luka i tako zaštititi i svoje najdraže četvoronožne ljubimce od ovih napasnika.

Ako vam bijeli luk nikako nije po volji, ovo su ostali prirodni sastojci koje možete da upotrijebite:

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju i zaštitu kože od virusa i bakterija. Pomješajte ga sa malo vode i nanesite na kožu.

Ulje nima

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protivupalnog, antivirusnog i antiparazitnog djelovanja štiti od krpelja, a djeluje i kao tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana. Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobićete domaći repelent protiv krpelja.

List oraha, karanfilić i medicinski alkohol

U čistu, veću teglu dodajte pola litre medicinskog alkohola, pet do šest svežih listova oraha i 100 g karanfilića. Pustite da mešavina odstoji četiri dana, uz povremeno mešanje. Nakon toga izvadite listove i karanfiliće i dodajte po želji nekoliko kapi eteričnog ulja (najbolje ulje lavande koje prirodno tera komarce). Mešavinom ulja namažite kožu.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: