Vikend ručak: Maslenica s piletinom u sosu od gljiva (RECEPT)
Malo je onih koji ne vole mirišljavo pecivo, još kada je u kombinaciji s omiljenim sastojcima kao što su gljive i piletina zvuči više nego primamljivo.
Maslenica s piletinom u sosu od gljiva naš je prijedlog za vikend ručak.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 600 gr brašna
- 1 jaje
- malo maslinovog ulja
- pola kesice kvasca
- malo šećera
- malo soli
- malo tople vode
- Sos od gljiva
- 250 gr gljiva
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- luk, vegeta, so, biber
Nadjev:
- 500 gr pilećih prsa
- 100-150 gr rendanog žutog sira
Priprema:
Tijesto pripremite na način kako pripremate tijesto za pizzu. Zamijesite ga ranije kako bi imalo priliku da odstoji bar dva sata, a u tom periodu ga premijesite nekoliko puta.
Kada je dovoljno naraslo, podijeli se na četiri dijela i razvije malo tanje nego za pizzu, ali ne pretanko, kako kora ne bi bila tvrda.
Na svaku polovinu kruga se stavi samo blago pržena pileća prsa, narenda malo sira i prekolpi. Rubove tijesta malo pritisnuti kako sadržaj tokom pečenja ne bi curio.
Peći na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta.
Dok se maslenica peče, ispržiti luk s gljivama i dodati vrhnje. Ovim sosom preliti maslenicu i poslužiti dok je toplo.
Izvor: radiosarajevo.ba