Objavljeno: 18.02.2017 u 11:17 | Lifestyle | Komentara:

U Turskoj su smislili zakon o bakama o kojem mašta cijeli svijet.

Svi bračni parovi koji imaju djecu, znaju koliko je teško ostaviti dijete sa nekim, ako planiraju neki zajednički izlazak. Moraju tražiti bebisiterku, a ni ovo nije lako, a pri tome, nije ni jeftino.

baka-unuka

Danas ćemo vam ispričati o tome kako su turske vlasti došle do fenomenalnog rješenja – uveli su platu onim bakama koje čuvaju unuke radnim danima, piše uspesnazena.com

Genijalno rješenje!

Briga o djeci je najveći problem u Turskoj, za majke koje su u radnom odnosu. Međutim, turska vlada je pronašla jednostavno rješenje – platiti bakama da bi brinule o svojim unucima.

Cilj programa – unaprijeđenje zapošljavanja žena. Početak projekta je planiran za februar ove godine. U početnoj fazi biće obuhvaćeno 1000 porodica. Nakon 6 mjeseci realizacije, i prema rezultatima analiza, ovaj program će biti proširen na cijelu državu.

Ovaj program će omogućiti ženama da pređu na puno radno vrijeme, i samim tim, više zarađuju. U intervjuu za CNN, ministar rada i socijalne sigurnosti Turske, rekao je da će za brigu o unucima bake dobijati 400 turskih lira (oko 100 €) mjesečno.

Ovo je zaista dobar primjer jedne zemlje. Zar ne bi bilo lijepo da i naše vlasti razmisle o takvoj mogućnosti?

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: