Objavljeno: 08.08.2017 u 13:30 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

TRNCI U LIJEVOJ RUCI: Ako ih osjećate, mogu ukazivati na strašne probleme s vašim organizmom. Evo koje točno

Mnogo je uzroka koji mogu izazvati trnce u lijevoj ruci, nozi ili prstima. Većina razloga sasvim je benigna, dok neki ipak mogu biti opasni. Trnjenje u nekom dijelu tijela, najčešće rukama i nogama može biti simptom neke bolesti ili oštećenja. Ovu pojavu može izazvati pritisak na živac u tijeku same ruke, što je najčešći razlog.

bol-lijeva-ruka

Srčane tegobe i udari

Trnci u lijevoj ruci povezani sa senzacijama u prsima najčešće ukazuju na srčane tegobe i nužno ih je što prije ispitati.

Odmah idite na hitnu ako osjetite:

- trnce u lijevoj ruci
- bol i pritisak u grudima
- malaksalost
- preznojavanje
- mučnina
- povraćanje
- jako lupanje srca
- nedostatak daha i gušenje

Samo trnci u ruci ne ukazuju na srčani ili moždani udar, no bez obzira na to nužno je biti oprezan i paziti na ostale simptome. Odlazak kod liječnika i uredan nalaz EKG-a djelomično isključuje srčane tegobe, ali ne bi bilo loše napraviti detaljniju kardiološku obradu.

Uzroci nastanka srčanih tegoba mogu biti razni ali najčešće su povezani s nedovoljnom fizičkom aktivnošću, nepravilnom prehranom i pušenjem cigareta.

“Bol u grudima je najčešći i najznačajniji simptom koji ukazuje na infarkt. Ta bol je jaka i dugo traje, čak više od 30 minuta, pa i do nekoliko sati. U toj situaciji imat ćete osjećaj kao da vas netko steže, pritišće ili probada. Bol se širi od sredine grudi na cijeli prsni koš pa nakon toga u lijevu ruku gdje uzrokuje trnce. Tegobe se nekada mogu javiti samo kao bol i trnci u lijevoj ruci ili čak bol u predjelu želuca.” rekao je profesor dr.Ristić.

U slučaju ako osoba počne doživljavati srčani udar, ovo su koraci koje trebate raditi:

- Stavite bolesnika da miruje u polusjedećem položaju. Nemojte mu dopustiti da se pomiče, kreće ili napreže.

- Usitnite tabletu Aspirina ili Andola od 300mg i dajte bolesniku. Ako osoba boluje od angine pektoris treba uzeti svoju uobičajenu terapiju – Nitroglicerin. Stavite to pod jezik bolesniku.

- Pozovite hitnu pomoć ili ga prevezite čim prije u bolnicu.

- Ako osoba izgubi svjest, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja.

Pritisak na živac ili oštećenje živca

U sportu je česta pojava da dubinski hematomi koji nastaju nakon udarca i pada izazivaju trnjenje ruke pritiščući jedan od nekoliko glavnih živaca na ruci. Uklještenje se može dogoditi u lakatnom zglobu ili zglobu šake.

Ovo su simptomi koji pokazuju da je za trnce u lijevoj ruci kriva iritacija živca:

- trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci
- gubitak punog osjeta u šaci
- slabost mišića ruke
- bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima
- peckanje u ramenu, ruci ili šaci

Živac u ruci ili ramenu može biti iziritiran radi pritiska zbog skraćenih mišića u vratu, ramenima ili prsima, radi upale ili ozlijede živca te infekcije ramena, ruke ili šake.

Do iritacije dolazi radi ulnarnog živca. On prolazi kroz velik dio ruke i dio šake od sredine dlana do malog prsta i kroz lakat. Do oštećenja živca može doći radi nagnječenja ili presjecanja živca. U ovom slučaju se treba raditi na rehabilitaciji ponovnog vraćanja funkcije ruke.

Olakšajte pritisak blagim vježbama

Ako počnete osjećati lagane trnce u lijevoj ruci i ostale navedene simptome oštećenog živca, možete odmah raditi rastezanje. Istezanje mišića trebali bi raditi svakodnevno, ne samo kada osjetite bol. Ovakvim istezanjem smanjit ćete kompresiju i pritisak na krvne žile te utjecati na poboljšanje cirkulacije, provođenje živčanog impulsa i na bolju kontrakciju mišića.

Ustanite od stola i razgibajte ramena kružnim pokretima prema nazad. Spojite lopatice i tako držite 20ak sekundi. Pazite da pravilno izvodite ovu vježbu i izbjegavajte upore i vježbe za prsa pri vježbanju.

Da bi istegnuli prsne mišiće primaknite ih zidu i istegnite. Za vratne mišiće i mišiće oko lopatice budite dodatno oprezni pri istezanju.

Ako osjećate jako trnjenje u prstima i šaci, to može biti povezano sa slabom cirkulacijom krvi, a to stanje se utvrđuje putem dijagnostičkih pretraga.

Sindrom karpalnog tunela

Karpalni kanal ili tunel formira osam sitnih kostiju ručnog zgloba s donje strane, dok gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo koje se naziva poprečni karpalni ligament. Kroz karpalni kanal ulazi živac medianus iz podlatkice u šaku, kao i tetive mišića koje služe za pomicanje prstiju. Kako su tetive obložene tankom ovojnicom koja olakšava kretanje, do boli može doći kada ovojnica postane osjetljiva na dugotrajniji napor i podražaje.

Jedan od početnih simptoma ovog sindroma su trnci u lijevoj ruci. Prvo se osjete u srednjem prstu pa se šire na kažiprst, palac pa u kasnijoj fazi do lakta i ramena. Ako bolest duže traje smanjuje se snaga šake, funkcija šake i gubi se osjet. Uz trnce u ruci čest simptom su i osjećaj žarenja i pečenja, najćešće noću.

Ovaj sindrom pojavljuje se češće kod žena nego kod muškaraca radi anatomije kosti i živaca. Uzroci nastanka mogu biti različiti, no simptomi se najčešće javljaju pri ponavljanju kontinuiranih radnji u poslovima kao što su rad za računalom, kuhari, zidari i sportaši. Radi ponavljanja pokreta dolazi do preopterećenja tetiva što stvara sindrom karpalnog tunela.

Ovaj problem vam može riješiti fizijatar, ali je bitno da se obratite na vrijeme. U međuvremenu pokušajte što više štedjeti ruku, stavljajte hladne obloge te pri spavanju stavite ruku na mali jastučić kako bi bila na povišenom. U slučaju ove boli možete raditi vježbe s lopticom za prste i šaku kako bi održavali snagu.

Ostali mogući razlozi nastanka trnaca u lijevoj ruci

Ukočenost, bol i trnci u lijevoj ruci mogu imati uzrok u nedostatku određenih vitamina i minerala u organizmu. Privremeni gubitak osjeta može biti radi nedostatka folne kiseline, točnije vitamina B9, B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom. Zato manjak ovih vitamina uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru. Kako bi prevenirali ove smetnje, počnite jesti hranu bogatu folnim kiselinama kao što su špinat, šparoge, cikla, sve vrste graha i mliječni proizvodi.

Korištenje nekih lijekova može utjecati na probleme s organizmom koji će se očitovati trnjenjem u rukama ili nogama. Pri korištenju provjerite navedene moguće nuspojave.

Pojava trnaca česta je kod alkoholičara ali i kod aktivnijih pušaća i konzumenata nikotina. Kontinuirano uzimanje alkohola čini osobu podložniju oštećenjima živaca. Pušenje može uzrokovati začepljenje krvnih žila i time slabu cirkulaciju.

Prevenirajte moguće probleme

Kako bi smanjili trnce u lijevoj ruci, a time i mogućnost dobivanja opasnog srčanog ili moždanog udara, svakodnevnom pažnjom možete prevenirati te probleme.

Ovo možete učiniti za svoj organizam:

- smanjiti stres
- paziti na krvni tlak
- normalizirati povećani kolesterol
- stabilizirati razinu šećera u krvi
- uvesti antioksidanse u prehranu
- raditi na ojačavanju imuniteta
- što prije prestati pušiti
- povećati tjelesnu aktivnost
- smanjiti tjelesnu težinu
- obavljati redovite preglede

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: