Objavljeno: 23.05.2013 u 14:23 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Trebate još jedan razlog za ispijanje kafe?

kafa-za-jetru

Jetra igra važnu ulogu u razgradnji hrane, borbi protiv infekcija, regulaciji optoka krvi te odstranjivanju otrovnih tvari. Kafa se pokazala kao odlično sredstvo za zaštitu jetre.

Istraživanje provedeno na američkoj Klinici Mayo pokazuje da kafa može sniziti rizik od opasne bolesti jetre – primarnog skleroznog kolangitisa (PSC). Od ove bolesti obolijeva šest na 100.000 osoba, i to prije svega muškarci u 40-im godinama. Primarni sklerozni kolangitis obično se javlja povezano s Crohnovom bolešću i vrlo brzo napreduje.

Proučavajući navike ispijanja kafe kod oboljelih od PSC-a, ali i od primarne bilijarne ciroze (autoimuna bolest jetre) te kontrolne grupe zdravih ljudi, pokazalo se da oni koji češće piju kafu imaju manje šanse oboljeti od PSC-a.

Nisu pronašli vezu između ispijanja kafe i PBC-a, što znači da se ove dvije bolesti jetre razlikuju više nego što se mislilo, zaključili su.

U prosjeku, oni koji su oboljeli od PSC-a, pili su 50 šalica kafe na mjesec, a kafu su pili barem polovinu života. Zdrave osobe, bez dijagnoze PSC-a ili PBC-a, u prosjeku su pile 78 šalica kafe u mjesec dana, a kafu piju dvije trećine života.

Kafa i kofein su se pokazali kao dobri zaštitnici jetre od štetnog utjecaja alkohola, a čini se da općenito dobro štite jetru od raznih oštećenja.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: