Objavljeno: 16.11.2016 u 11:01 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Tajna krvavog odreska: To što curi iz šnicle uopšte nije krv!

Mnoge ljude odbija i sam pogled na sirov komad mesa na bijeloj plitici u trgovini, kao i ‘krvavi’, odnosno slabije pečeni odresci. Glavni razlog? Ljudi misle da je crveni sok koji istječe iz mesa – krv, a zapravo je riječ o jednoj sasvim drugoj tjelesnoj tekućini. Niste znali? Pročitajte detalje…

crveno-meso

Ružičasti sok u sirovom mesu kombinacija je vode i mioglobina – proteina koji dovodi kisik do svih stanica mišića. Tijekom procesiranja hrane većina krvi biva odstranjena od sirovog mesa za prodaju. U mišićnim stanicama zadržava se ovaj protein o čijoj prisutnosti u mesu ovisi i njegova boja.

Filozofija je vrlo jednostavna: što životinja koristi više svoje mišiće, oni će sadržavati i više mioglobina, a njihovo meso će biti crvenije.

Mišići goveda namijenjeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje. Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim izbojima kretanja, zbog čega ćete u pakiranjima s peradi rijetko kad naići na veću količinu ovog ružičastog soka. Divlja perad poput guski koristi češće svoje mišiće za letenje, pa je i njihovo meso ružičastije.

U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuhanja ili pečenja mioglobin mijenja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizira sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost istog.

meso

Boja šnicle govori vam jeste li dobro ispekli meso

Povrh svega, mioglobin može biti i indikator svježine mesa. U dodiru s kisikom, ovaj protein mijenja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji pod svjetlima reflektora u trgovini.

Izvor: punkufer.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: