Objavljeno: 20.07.2017 u 11:03 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Stavljate lubenicu u frižider? Ni ne slutite KOLIKU GREŠKU pravite

Nedavno istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu prije konzumiranja stavljamo u frižider griješimo.

lubenica (1)

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

lubenica (2)

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: