Objavljeno: 30.08.2017 u 11:12 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Šta jedna limenka energetskog pića čini vašem tijelu

Sigurno se i vama dogodilo barem jednom da ste bili toliko premoreni i neispavani da ste posegnuli za nekim energetskim pićem jer drukčije jednostavno niste mogli izdržati radni dan.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evo šta se tačno događa u tijelu nakon što popijete samo jednu limenku.

Prvih deset minuta – kofein potiče cirkulaciju te povećava pritisak i broj otkucaja srca.

Nakon 15 minuta – koncentracija se povećava.

Nakon pola sata – prestaje apsorbiranje kofeina, nestaje pospanost uslijed visokog pritiska i naleta šećera.

Nakon sat vremena – smanjuje se energizirajući učinak i već opet osjećate umor. Piće počinje uklanjati korisne elemente iz tijela.

Nakon šest sati – razine kofeina pale su za 50 posto

Nakon 12 sati – sav je kofein ispario. Koliko je tačno vremena potrebno da do toga dođe, ovisi o vašoj fizičkoj aktivnosti i životnoj dobi.

Nakon 24 sata – redovita konzumacija energetskih pića uzrokuje glavobolje, iritabilnost i probavne smetnje. Nemate nimalo energije.

Nakon dvije sedmice – tijelo se privikava na redovito doziranje kofeinom i smanjuje se djelovanje pića. Mogući su problemi i nesanica, debljanje (zbog šećera), nervoza i emocionalna preosjetljivost, ubrzan puls te visok pritisak.

Zaključak – najbolji je izvor energije zdrav životni stil. Dovoljno spavajte, bavite se sportom i jedite kvalitetno. Ako ste prečesto umorni, posavjetujte se s ljekarom.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: