Objavljeno: 07.05.2017 u 9:01 | Lifestyle, Moj Dom | Komentara:

Poprskao je OCATOM biljku a kada vidite razlog sigurno ćete probati ovaj trik u vašem vrtu!

Razne hemikalije i toksini su sigurno zadnja stvar koju želite da se nalazi u vašem vrtu i sigurno ne želite da njima hranite vaše biljke.

biljke-ocat

Iako su veoma jeftini, pesticidi i gnojiva su izuzetno loši za okolinu a da ne spominjemo njihov uticaj na naše zdravlje. Ocat je fenomenalan izbor za sve vrtlare koji žele siguran i prirodan proizvod. Ostat ćete iznenađeni kada vidite šta sve u vrtu možete uraditi sa bijelim ocatom. Ovo je nekoliko koristi ocata u vašem vrtu koje ćete sigurno probati:

Štetočine

Glodavci, puževi, psi, mačke izečevi mrze miris ocata. Samo popršćite bijelog ocata oko vašeg bilja i ni jedna štetočina ga više neće ugoziti. Možete i potopiti staru majicu u ocat pa stavit na kolac da visi oko vrta.

Glineni lonci – čišćenje

Glineni lonci odlično zadržavaju vlagu tla te štite korijen biljke tokom vrućih ljetnih dana, ali oni imaju tendenciju da apsorbiraju kalcij, minerale i so iz vode i gnojiva i to ih čini da izgledaju neprivlačno.

Očistite vaš lonac od ostataka pa ga umočite u otopinu koju ćete napraviti od šolje ocata i 3-4 šolje vode. Neka lonac ostane u otopini nekih 30 minuta

Tjera mrave

Bijeli ocat je najbolji organski insekticid. Samo poprskati područja gdje se nalaze mravi i oni će nestati u trenu. Nakon par dana poprskati opet i sigurno da ih više nećete uočiti.

Uklanjanje korova

Poprskati ocat na zidove ili betonsku stazu i tako ćete se riješiti dosadnog korova a vaš vrt će izgledati uredno.

Duže trajanje rezanog cvijeća

U vazu gdje ćete držati cvijeće, u vodu dodajte 2 kašike ocata i kašičicu šećera. Stavite vaše cvijeće i mijenjajte vodu svaka 3-4 dana.

Oslobodite se vrtnih kukaca

Kombinirajte tri dijela vode, jedan dio octa i kašičicu sredstva za pranje posuđa u raspršivaču. Protresite sadržaj, i poprskajte svoj vrt.

Uklonite hrđu sa vrtnog alata

Koristiti nerazrijeđen ocat na svom alatu. Možete poprskati ili umočiti alat u ocat na nekoliko minuta, a zatim dobro isprati.

Izvor: zivjeti-zdravo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: