Objavljeno: 18.06.2013 u 10:45 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Pivski stomak je samo mit?

pivski-stomak“Pivski stomak je, bez ikakve sumnje, u cjelosti mit. Ne postoji ništa ‘magično’ u pivu, to je i dalje samo običan alkohol”, tvrdi profesor Čarls Bamafort u razgovoru za časopis “Popular Science”.

Profesor Bamfort, koji je predvodio istraživački tim Univerziteta u Karolini, kategoričan je u tvrdnji da veličina stomaka nije u vezi sa količinama ispijenog piva.

Sastav piva, pokazuje studija koju je sproveo pomenuti univerzitet, utiče na težinu zbog kalorija koje se unose kao i kroz mnoge druge namirnice, ali nije uočena nikakva posebna veza sa stomakom i njegovim zadebljanjem, prenosi američki magazin “Time”.

Bamfort tvrdi da je kao najčešća opasnost od ispijanja većih količina piva uočena pojava ascitesa, sakupljanja tečnosti u peritonealnoj šupljini. Ovo stanje, poznato i kao hidroperitoneum, najčešće nastaje zbog ciroze ili drugih teških oboljenja jetre.

Pokušavajući da utvrdi porijeklo nadaleko čuvenog mita o pivskom stomaku, doktorka Alaja Soani iz Opšte bolnice u Masačusetsu tvrdi da je rješenje u količini piva koja se služi potrošačima. Ona ukazuje na to da pakovanja piva koja se mogu kupiti u prodavnicama, kao i krigle u kojima se pivo toči u restoranima, sadrže količinski više tečnosti nego ambalaže u kojima se prodaje i služi vino.

“Samo u jednoj turi popijete veće količine piva nego vina ili neke druge tečnosti, pa zato i unosite više kalorija”, objašnjava ona. Sve se svodi na to da krigla piva i čaša vina već u startu nisu ravnopravne, pa je otuda i potekao izraz pivski a ne, primjera radi, vinski stomak.

Izvor: b92.net

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: