Objavljeno: 16.07.2014 u 23:24 | Lifestyle, Savjetnik, Zdravlje | Komentara:

Osjećate se kao da vas je voz pregazio? I za to ima lijeka!

Svi smo ponekad osjetili nevjerovatan umor, kao da nas je “voz pregazio”. Tada smo usporeni, umrtvljeni, lijeni, nervozni. Ova pojava je postala toliko rasprostranjena, da je u engleskom jeziku čak dobila i skraćenicu, TATT – za “tired all the time”.

hronicni-umor

Kako da pomognete sebi i da odagnate umor?

1) RESETUJTE SE

U većini slučajeva umor je povezan sa raspoloženjem i akumulacijom svakodnevnog stresa, koji može biti uzrok mnogobrojnim problemima. Naravno, lako je reći “promjenite životne stavove i nemojte se sekirati oko svake sitnice”.

Svako od nas ima svoj način opuštanja, bilo da je to gledanje dobrog filma, masaža, odlazak kod frizera. Ali, ako tražite neki dokazani način za smanjenje stresa, probajte nešto od sljedećeg:

- kupite biljku: naučno je dokazano da boravak pored biljaka i zelenila smanjuje stres
- idite u kratku šetnju: šetnja će vam pomoći da razbristrite glavu i pospješite lučenje endorfina
- smijte se: smijeh je zdrav i blagotvorno djeluje na duševno stanje

2) IZAĐITE NA SUNCE

Samo 15 minuta na suncu dovoljno je za povećanu proizvodnju vitamina D koji, zajedno sa vitaminom B, smanjuje umor. Simptomi nedostatka vitamina D su umor, neraspoleženje, potištenost.

3) IZBJEGAVAJTE KOFEIN

hronicni-umor (1)

Prije nego što opet posegnete za šoljicom kafe koja će vas “razmrdati”, pročitajte sljedeće: kafa uspavljuje, ustanovili su nutricionisti!

Tačno je da vas kafa može “podići”, ali to kratko traje. Potrebno je imati na umu i sporedne efekte prekomjernog konzumiranja kofeina, kao što su glavobolja, nervoza i dehidratacija. Umjesto toga, bolje je da probate bademe, pomorandžu, losos, spanać, ili borovnice.

4) DRIJEMANJE JE KORISNO

Kratko drijemanje je izuzetno korisno, čak toliko da su neke kompanije, kao što su Gugl ili Hafington Post, napravile posebne prostorije u kojima radnici mogu malo da drijemnu, oko 20-ak minuta, ne više, zato što duže spavanje može da djeluje na organizam još gore.

5) ISKLJUČITE APARATE

Isključite mobilni preko noći i ne “sjedite” na njemu prije spavanja, jer sva elektronika loše utiče na san. Naučnici kažu da snu smeta zapravo svjetlo sa mobilnih aparata i drugih uređaja, i zato preporučuju da poslije osam uveče ne gledate ni televizor i da ne koristite mobilni. Zar nije bolje uzeti neku dobru knjigu u ruke?

6) HRANITE SE ZDRAVIJE

hronicni-umor (2)

Bolje ćete spavati ako uzimate ove namirnice:

- kikiriki: bogat je nijacinom i pomaže u lučenju serotonina (koji nas uspavljuje)
- trešnje: jedna od malobrojnih namirnica koja sadrži melatonin, koji kontroliše naš biološki časovnik
- crna čokolada: pomaže u relaksiranju tijela i uma. Uveče nemojte jesti mliječnu čokoladu, koja sadrži tirozin, koji se pretvara u dopamin i djeluje stimulišuće

Izbjegavajte alkohol, jer će vas on duže držati u budnom stanju.

7) VJEŽBAJTE…

Kada ste umorni, posljednje što vam pada na pamet jesu vježbe. Ali, biti ćete iznenađeni koliko ćete se dobro osjećati poslije vježbi. Žene koje umjereno vježbaju 150 minuta nedjeljno manje se osjećaju umornima, pokazala je nedavna studija.

8) … ALI NE PREVIŠE

Pretjerana fizička aktivnost može dovesti do osjećanja iscrpljenosti i umora, zato ne pretjerujte sa vježbama. Potrebno je da pronađete ravnotežu između aktivnosti i odmora.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: