Objavljeno: 17.01.2018 u 14:00 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Nikada ne nosite OVAKO donji veš iako ste mislile da je to sasvim ok. Ginekolozi kažu da NIJE i da je to korak od INFEKCIJE!

Svjetski ginekolozi potvrdili su da većina žena veoma često ugrožava svoje intimno zdravlje nečim tako banalnim kao što je upotreba ili izbor donjeg veša.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Uprkos tome što to djeluje kao najprirodnija i najlakša stvar na svijetu, izgleda da u praksi ipak pravimo kardinalne greške koje s vremena na vrijeme mogu da nas koštaju intimnog zdravlja.

Dakle, ako biste pitali priznate stručnjake u čemu to griješite kada ujutru oblačite gaćice, oni bi imali da vam kažu mnogoooo toga, ali kada bi morali da svoje savjete svedu na pet, to bi bili upravo ovi!

Izbjegavajte nositi tange

Čini se da koliko god puta ovo “pravilo” da se ponovi, da žene i dalje uporno griješe. Naime, ovaj model gaćica trebalo bi da bude rezervisan isključivo za vatrene noći ili posebne prilike, nikako ne i za svakodnevno nošenje. Tračica tangi koja dolazi u kontakt sa vašom vaginom pogoduje širenju bakterije iz anusa u vaginu.

Birajte pamučne gaćice

Pamučno donje rublje je prozračnije od ostalih materijala – sintetike, svile, čipke… Samim tim mogućnost od infekcija je daleko manja, a sigurno ste i same primjetile koliko je ljepši osjećaj kada na sebi imate prirodne materijale.

Mijenjajte veš odmah poslije treninga

Kada vježbate sasvim je uobičajeno da je znojenje pojačano, te je vrlo vjerovatno da će se oznojiti i vaše gaćice. Takva – vlažna područja upravo pogodoju razvoju bakterija, pa je pod obavezno promeniti donji veš poslije treninga.

Pazite na veličinu rublja

Ne, nemojte nositi tijesne gaćice, jer to nije nimalo bezazleno. Ako vam od veša ostaju tragovi na koži dovodite sebe u situaciju da dobijete vaginalnu infekciju i osip.

Nikada ne nosite prljavo rublje

Možda vam se čini da ovo nikad nikome ne bi palo na pamet, ali zapravo postoji gomila njih kojima upravo ovo padne na pamet, kada im pri ruci nije čist veš. Ginekolozi savjetuju da čak radije izaberete opciju da budete bez gaćica.

Spavajte bez gaćica

Vaša vagina biće vam zahvalna ako je ne “zarobite” u pidžami il i gaćama. Naime, stručnjaci vjeruju da se ona na taj način “provjetrava” što smanjuje šansu da se razviju bakterije koje vole vlagu i toplinu.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: