Objavljeno: 10.01.2017 u 12:31 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lijek za kosti!

Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i spriječava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad nerava i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućava zgrušavanje krvi i podstiče san. Takođe je važan za rad imunoloških ćelija, kao i zdravu kožu i kosu.

bolne-kosti-lijek

Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića.

Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

Ljuske od jaja sadrže 90 odsto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da liječi simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze, već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska, a podstiče i koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu dopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.

Kako se ljuske jaja primjenjuju za liječenje različitih stanja:

Štitna žlijezda

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procijedite tečnost i pomješajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Gastritis, čir

Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muskatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku. Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Izvor: stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: