Objavljeno: 04.09.2017 u 11:23 | Lifestyle, Ljubav i Sex | Komentara:

NEMA VEZE SA LOŠOM SREĆOM: Svi znaju za ovaj SVADBENI OBIČAJ ali njegovo PRAVO ZNAČENJE svima je nepoznato!

Pripreme za vjenčanje uveliko su u toku, mladenci zajedno biraju i tortu i ukrase za svatove i sve do najmanje sitnice, ali haljina je, to se zna, nevjestina briga.

tuzna-mlada

Ona će vjenčanicu odabrati i isprobati i najsavršeniju haljinu će vjerovatno čuvati u dubinama majčinog garderobera kako je budući suprug nikako ne bi vidio, jer jedna od najpoznatijih svadbenih tradicija nalaže da prije vjenčanja mladoženja ne smije da vidi vjenčanicu. Vjeruje se da će kršenje tog običaja budućem bračnom paru donijeti veliku nesreću.

Da li ste se ikada zapitali odakle potiče ovo vjerovanje? Odgovor je zapravo veoma logičan.

Sjetimo se davnih vremena kada su brakovi uglavnom bili ugovoreni. Kao takvi, podrazumijevali su da se mladoženja i nevjesta prvi put u životu sretnu tek pred oltarom. Budućem suprugu nije bilo dozvoljeno da vidi mladu prije venčanja, da se ne bi eventualno predomislio.

Odustajenje od vjenčanja tada je rušilo i brojne poslovne dogovore i ekonomske aspekte braka koji je rijetko kad imao veze s ljubavlju.

Samim tim pošto nije smio da vidi nevjestu prije vjenčanja, mladoženja nije mogao da vidi ni njenu haljinu i to nam je ostalo do dana današnjeg.

U nekim kulturama, nevjesta nije smjela ni da proba haljinu, već ju je prvi put oblačila tek na sam dan vjenčanja.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: