Objavljeno: 21.01.2015 u 7:31 | Ideje i Savjeti, Lifestyle | Komentara:

Ne kupujte više omekšivače – štetni su! Napravite sami prirodan i jeftin!

U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu.

masina_ves

Komercijalni omekšivači za rublje znaju izazvati alergije i s obzirom na to da sadrže brojne kemikalije, štetni su za zdravlje. Vjerojatno ste već čuli za onu “što ne možete staviti u usta, ne stavljajte ni na kožu”. Ista stvar je i s omekšivačima koji preko odjeće dospijevaju na našu kožu i preko nje ulaze u organizam i čine štetu.

U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu. Stoga je pri pranju odjeće, posebno one dječje, omekšivače najbolje zaobići u širokom luku.

Ftalati se često koriste za dobivanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Korištenjem omekšivača, dakle, ne štetimo samo sebi, već i okolini.

Omekšivači, nadalje, osim boje i mirisa sadrže i sredstva za konzerviranje, a jedan od konzervansa je i zloglasni formaldehid koji izaziva alergije, pa čak i rak,  i zbog kojeg nas upozoravaju da ne jedemo koru limuna, na primjer. Ali nitko nas ne upozorava da ne koristimo omekšivač zbog njega…

Zbog svega navedenog najbolje je okrenuti se prirodi i napraviti jedan takav omekšivač – prirodni. Sastojci za takav omekšivač su jednostavni – soda bikarbona, i to ona bez aluminija, voda, eterično ulje i ocat.

Sastojci:

100 gr sode bikarbone
1 i pol do 2 dl tople vode
800 ml alkoholnog ili jabučnog octa
eterična ulja (po želji) cca 20-ak kapi

Postupak:

Uzmite veću plastičnu posudu od cca 3 do 5 l (radi pjenušave reakcije sastojaka). U njoj pomiješajte vodu, ocat i soda bikarbonu. Budite spremni na kemijsku rekaciju ovih sastojaka. Pjenušat će se na sve strane.
Kad se tekućina “smiri”, ulijte ju u staklenku koja će biti vaš spremnik za omekšivač.
Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, začepite bocu i dobro protresite.

omeksivac

Dodatni savjet:

Prije svake upotrebe prirodni omekšivač protresite. Koristite svega četiri žlice ovog pripravka po perilici.

Izvor: www.dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: