Nauka potvrdila: Ovo je najbolji način za kuhanje tjestenine, i dakako, pogrešno je kuhate cijeli život!
Novi dan, nova informacija da nešto pogrešno radite cijelog života. Ovaj put glavni je akter – tjestenina.
Na većini stolova mnogih ljudi barem se jednom sedmično nađe tjestenina. Svako ima svoj omiljeni umak s kojim je voli jesti, ali samo tjesteninu većina kuha vrlo slično – u kipućoj vodi s dodatkom soli i malo ulja kako se tjestenina ne bi lijepila.
No, Američko društvo za hemiju na svom je YouTube kanalu savjetovalo da se u vodu nipošto ne dodaje ulje.
Tvrde da većina tog ulja ionako nestane kad se tjestenina procijedi te da i ono malo što je ostalo ne može zaustaviti lijepljenje tjestenine. I poznati kuhari su podijeljeni u mišljenjima po pitanju dodavanja ulja.
Američki hemičari upozoravaju i na najveći zločin spram tjestenine koji možete počiniti – ispiranje pod vodom. Kuhanjem u vodi oslobađa se škrob te tjestenina postaje ljepljiva zbog čega zadržava okus i umak se lakše prima na nju.
Izvor: net.hr