Objavljeno: 24.11.2017 u 14:08 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Liječe rak i tumore, a kod nas za ove plodove gotovo i ne znaju

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa upotrebljava se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je poznata i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica.

Sve je više postova po Instagramu koji slave ove male plodove kao supernamirnicu. Ne čudi nas to jer plodovi koji dozrijevaju u rujnu i listopadu te okusom podsjećaju na slatko-kiselu jabuku, pravi su eliksir zdravlja.

Obiluju vitaminom C, antioksidansima, mineralima i ostalim vrijednim sastojcima. 100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti. Žižule sadrže širok spektar minerala, uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo, obilate su kalcijem, vitaminima C, B1, B2 i A. Sadrže 20 puta više C vitamina od citrusa i flavonoid apigenin, kojeg ima i u kamilici, timijanu i crvenom vinu, a koji ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno. Koristi se i za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma, piše Alternativa za vas. Ovi mali, ali izuzetno ljekoviti plodovi jačaju imunitet, osnažuju kosti, pomažu u mršavljenju, potiču probavu, štite od stresa, snižavaju krvni tlak, pomažu kod alergije i smanjuju rizik od leukemije i raka kože. Ekstrakt žižule koristi se za smanjivanje bora, njegu suhe kože i liječenje opeklina od sunca, a suhi plodovi dobri su za smanjenje krvnog tlaka.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Od davnina se u Azijskim zemljama, odakle i potječe, preporučivala za jačanje imuniteta, a za liječenje raznih bolesti koristi se osim ploda, list i kora žižule. Najbolje i najslađe ih je konzumirati netom ubrane sa stabla, ali zbog svog okusa koji podsjeća na datulje i jabuke, često se od njih prave i likeri, ukusne marmelade…

Kod nas u kopnenim krajevima žižula je slabo poznata, no na Jadranu je jako rasprostranjena i konzumirana. U terapijske svrhe uzima se 3 puta po 10 plodova žižule na dan.

Čaj od žižule

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode.

Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: