Objavljeno: 22.07.2017 u 11:08 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

KOLIKO JE MORE VAŽNO: Ublažava tegobe, krijepi dušu i tijelo

Odlazak na more i spajanje sa njim na razne načine, stvara poseban osjećaj blaženstva. Njegovi blagotvorni uticaji ne doživljavaju se samo plivanjem, šetnjom i trčanjem po pijesku. More ljekovito djeluje na dušu i tijelo i ukoliko se samo sjedi na obali i posmatraju talasi.

more

- Morska voda je, zaista, priča za sebe. U njoj se nalazi plemenita mješavina natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, odnosno svih minerala koji se nalaze u krvi čovjeka, a važni su za rad svake ćelije. Kao takva, morska voda osvježava, jača mišiće, stimuliše cirkulaciju i rad srca, tonizuje kožu čineći je glatkom, opušta predstavljajući najbolji lijek protiv stresa. Aerosol, odnosno raspršena so u vazduhu djeluje podsticajno na nervne završetke u koži, pomaže suzbijanju otoka i povoljno djeluje na gornje disajne puteve – objašnjava specijalista kardiologije primarijus dr Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Šta morska voda znači za kožu?

- Morska voda ublažava tegobe kod pojedinih kožnih bolesti kao što je, na primjer, dermatitis, a posebno kod psorijaze. Morska so i kalijum hlorid iz nje ubrzavaju zarastanje oštećene kože. Zbog svojstava prirodnog antiseptika pospješuje i povlačenje ekcema. Preporučuje se i kao lijek za sinuse, alergije i prehlade, a djeluje i kao dobar antihistaminik, odnosno otvara disajne puteve. Međutim, preterano uživanje u moru i morskim talasima može dovesti do isušivanja kože, zbog čega je obavezno redovno tuširanje i nanošenje odgovarajućih krema.

U čemu se još ogleda zdravi uticaj mora?

- Slana morska voda, na primjer, pomaže kod nadraženosti sluznice nosa ili šmrcanja usled alergijskih reakcija i prehlade. Da bi se oslobodili ovih tegoba, treba iz šaka udisajem da uvučete u jednu, pa u drugu nozdrvu morsku vodu, kada god se za to ukaže prilika. So iz vode peče, ali i dezinfikuje nosnu šupljinu. Osobe sa proširenim venama trebalo bi da uđu u vodu do polovine bedara i hodaju pola sata, najmanje dva puta dnevno. Masaža uslijed kretanja i djelovanja vode zateže i jača vene. Ako je more plitko, korisno je da šetaju po plićaku. Takođe, ispiranje morskom slanom vodom je pravi melem za žene koje imaju upale ili pojačan vaginalni sekret. Treba samo da se sklone sa javne plaže i nađu najčistije more.

Zašto smo u blizini mora opušteniji nego inače?

- Dok sjedimo ili šetamo pored morske obale udišemo morski vazduh bogat negativnim jonima. Ovi joni pospješuju oksigenizaciju cijelog organizma. Energija koju emituju dovodi do psihičkog i fizičkog blaženstva, zbog čega ih još nazivaju i vitaminima iz vazduha. Osim toga, jedan od najvažnijih elemenata u tragovima koji dolazi iz mora je jod. Morska so i alge su prava riznica ovog minerala. Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlijezde koji utiču na brojne procese u organizmu. Oni kontrolišu brzinu kojom se vrši razmjena materija u organizmu, ali i kojom brzinom se materije razgrađuju i novonastala jedinjenja ugrađuju u ćelije. Ukoliko joda nema dovoljno može doći do grčeva u mišićima, zatvora, pojave edema, hladnih ruku i stopala, opšte slabosti, lomljivih noktiju, suve kože, pa čak i depresije. A tu su i druga ozbiljna oboljenja koja se javljaju ukoliko ovakvo stanje duže potraje.

more2

A šta se dešava kada plivamo?

- Kupanje u moru generalno osvježava i ispunjava organizam energijom. More izaziva takav efekat zahvaljujući mineralima čiji je sastav sličan sastavu tečnog dijela krvi, odnosno plazmi. Plivanje ili jednostavno pomjeranje tijela predstavlja savršenu gimnastiku za mišiće i cirkulaciju krvi. Hodanje kroz vodu do nivoa struka, takođe je korisna aktivnost jer spriječava zadržavanje tečnosti u organizmu i stvaranje celulita. Jedino treba voditi računa da se na kupanje ne odlazi odmah poslije obroka, jer hladna voda može da blokira varenje i dovede do iznenadnog osjećaja slabosti. U vodi se treba zadržavati zavisno od njene toplote. Ako je more hladnije, ne treba boraviti dugo i obavezno plivati.

HARMONIČNO TROJSTVO

Uticaj mora na zdravlje ne može da se posmatra izolovano. Ono djeluje u sadejstvu sa morskim vazduhom i sunčevim zracima – naglašava dr Macura.

- Morski vazduh i specifičan miris mora oslobađa karakterističan sastojak dimetil sulfid koji u pozitivnom smislu direktno utiče na disajne puteve. Ko se nadiše ovako obogaćenog morskog vazduha uveče će bolje spavati, jer se zbog bogatstva negativnih jona lakše apsorbuje kiseonik. Osim toga, negativni joni bore se protiv slobodnih radikala i uspostavljaju ravnotežu hormona sreće i zadovoljstva, serotonina.

A kako djeluju sunčevi zraci?

- Sunčevi zraci su na moru izuzetno zdravi, ukoliko se ne pretjeruje sa izlaganjem tijela. Uz pomoć sunčeve svjetlosti organizam dobija neophodne količine vitamina D, koji više djeluje kao hormon jer reguliše zdravlje kostiju, mišića, imunitet, san i raspoloženje. Svjetlost pozitivno utiče na psihu i organizam, kao i na smanjenje stresa. Osim toga, “upijanje” sunčevih zraka predstavlja najbolji način za prevenciju nastanka osteoporoze i smanjivanje nivoa šećera u krvi. Zapravo, što je veći procenat vitamina D, to je niži nivo glukoze. Sunčanje je, u razumnoj mjeri, korisno i u prevenciji srčanih bolesti, a suzbija i procese koji štete pamćenju. S druge strane, izbjegavanje sunca može doprinijeti nastanku dijabetesa tip 2.

HIPOKRAT, GALEN, EURIPID

Još je rodonačelnik medicine Hipokrat otkrio ljekovito dejstvo mora na svom zavičajnom ostrvu Kosu u Egejskom moru. Posmatrao je ranjene ruke ribara koje su jako brzo zacjeljivale, a da rane nisu liječene. Shvatio je da u stvari morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja ćelije kože, podstičući unos minerala iz vode a izbacujući toksine iz krvi.

Oduševljen morem, pjesnik Euripid je pisao da ono vraća zdravlje čovjeku, Platon je tvrdio da “ispira” sve boljke, a rimski ljekar i filozof Galen grčkog porijekla opisivao je ljekovito delovanje čestica soli iz morskog vazduha.

LIJEČENjE PIJESKOM

U svijetu se sve više preporučuje liječenje pijeskom zagrijanim sunčevim zracima i prožetim mineralima iz mora. Terapija se sprovodi tako što se osoba u potpunosti prekrije pijeskom, ili samo određeni dijelovi tijela u kojima su prisutne tegobe. Glava, vrat i grudi uvijek ostaju van pijeska, slobodni.

Onima koji praktikuju ovu terapiju savjetuje se da u početku, ostanu “zaronjeni” u pijesak 10 minuta, a nakon par dana vrijeme se postepeno produžava, ali ne duže od pola sata. Pijesak treba da je potpuno suv da bi mogao da oslobađa toplotu. Na ovaj način na tijelo se istovremeno prenosi toplota, ali i svi drugi korisni sastojci, a posebno mineralne soli. Ovaj vid liječenja je naročito djelotvoran u slučaju reumatičnih upala zglobova, artroze nastale stradanjem hrskavice u zglobovima, kao i drugih zdravstvenih problema u kostima i zglobovima. Jedino se ne preporučuje osobama sa srčanim problemima, lošom cirkulacijom i krhkim kapilarima.

Izvor: novosti.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: