Objavljeno: 17.01.2017 u 13:20 | Lifestyle | Komentara:

Kako se jednostavno riješiti zadaha od bijelog luka? Evo šta trebate napraviti nakon jela…

Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite bijeli luk.

bijeli-luk-naslovna

Ojačat će imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držat će infekcije dalje od vas. Studije također potvrđuju da bijeli luk može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribjegavale ovom prirodnom lijeku, ali uz jednu neugodnu nuspojavu – neugodni miris bijelog luka nakon jela osjeća se još satima.

Kako ne biste izbjegavali bijeli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje.

Razlog zbog kojeg snažni miris bijelog luka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz bijelog luka. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate njegov prepoznatljiv miris.

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz bijeli luk ili nakon jela s bijelim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz bijelog luka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.

Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris bijelog luka.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: