Objavljeno: 13.02.2018 u 13:22 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Kako da izliječite kašalj djetetu: Majke moraju da znaju!

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba sa kojima se djeca suočavaju jeste kašalj.

bolesna-djevojcica

Kao i kod odraslih, i kod djece je kašalj refleks kojim se odstranjuje višak sluzi iz pluća i disajnih puteva, ali su djeca sklonija ovom simptomu zbog slabijeg imuniteta i češćih virusnih prehlada.

Osim virusnih infekcija, drugi najčešći uzrok dječjeg kašlja jesu alergije, pa bi trebalo na vrijeme da reagujete i odvedete dijete kod ljekara, radi tačnog utvrđivanja uzroka kašlja.

Ako se ne liječi, kod djece se kašalj lakše spušta na pluća i veća je vjerovatnoća da će se razviti upala ili bronhitis. Zato je važno da roditelji što prije nauče sve što je potrebno o dječjem kašlju i njegovom pravilnom liječenju.

Za početak, treba razlikovati akutni i hronični dječji kašalj. Akutni se najčešće javlja u proljeće, jesen i zimu, kada su respiratorne infekcije znatno češće uslijed sezonskih bolesti. Takođe, u rano proljeće počinje i sezona alergija, pa osjetljiva djeca sklona alergijama mogu da imaju probleme sa kašljem. Ako dijete kašlje duže od tri nedelje, u pitanju je hronični kašalj, koji se može javiti kao posljedica akutnog i iritacije disajnih puteva.

Sljedeće što treba da naučite jeste da razlikujete suvi i produktivni kašalj. Suvi se najčešće i najintenzivnije javlja noću, zbog ležećeg položaja, a uzrok je iritacija disajnih puteva uslijed slivanja sluzi, uglavnom iz nosa. Javlja se kao refleks organizma da eliminiše uzrok iritacije, što je u većini slučajeva nemoguće, pa se djeca i po cijelu noć muče sa napadima suvog kašlja, jer još uvijek nema sekreta koji bi se iskašljao. U ovoj situaciji najvažnije je da redovno čistite nos djetetu, naročito pred spavanje, kako se tokom noći sluz ne bi slivala u grlo i izazivala napade kašlja.

Produktivni dječji kašalj uzrokuje, kao i kod odraslih, nagomilana sluz, koju organizam pokušava da odstrani putem kašlja. Opasniji je od suvog, jer može da bude znak bronhitisa, pa je važno da odvedete dijete kod ljekara kako bi se utvrdio tačan uzrok i odredila eventualna terapija. Produktivni kašalj kod djece često prati i povraćanje – djeca nesvjesno progutaju sluz, koju organizam ponovo odbacuje, ovoga puta kroz refleks povraćanja.

Veoma je važno da ne čekate, već da što prije preduzmete neophodne korake:

- Na vrijeme se konsultujte sa vašim ljekarom ili farmaceutom, kako biste odabrali siguran peparat za iskašljavanje, koji može da ublaži ove neprijatne simptome i olakša vašem djetetu, ali i da spreči opasnije posljedice, poput bronhitisa i upale pluća. Među najefikasnijim preparatima za iskašljavanje su sirupi, tablete i kapi za inhalaciju, samo strogo vodite računa da je preparat koji kupujete prilagođen dječjem uzrastu, klinički ispitan i potpuno bezbjedan za upotrebu.

- Uz odgovarajući preparat, djetetu će pomoći i ispijanje što više toplih napitaka, supe i boravak na svježem vazduhu makar sat vremena svakog dana, ali bez zahtjevnijih fizičkih aktivnosti.

Izvor: stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: